Ще стреснат ли общинските камери шофьорите? Глобите ще отиват за пътна безопасност

ГЕРБ внася промени в ЗДП

03.05.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

КАТ да глобява за скорост чрез камерите в градовете, а част от приходите от наложените глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ, начело с Александър Ненков.

Висока скорост, преминаване на червено, или шофиране в насрещното - нарушения, които Семерджиев направи при катастрофата на бул. "Черни връх" провокираха експерти да внесат промени в Закона за движение по пътищата. Според тях директен достъп на КАТ до общинските камери би довел и до директно налагане на глоби.

"Когато се установи едно такова нарушение, през техническите устройства то да бъде предоставено на КАТ, да издаде фиш и той да достигне до този, който трябва да бъде санкциониран", уточни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

70% от приходите от глоби ще отиват в общинските бюджети.

"Приходите ще се използват за мерки, свързани с пътната безопасност. Това ще даде възможност да развием нашата система за видеонаблюдение, за контрол, за пътна безопасност", заяви зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

Къде отиват глобите за нарушения на пътя - оказва се е без значение за участниците в движението.

"Ако докато общината, както досега, неясно къде харчи пари, просто ще изхарчи още неясно колко пари, неясно за какви цели, така че първо да си оправят общината, и после да правят такива предложения", коментира шофьор.

Очаква се предложението за промени в Закона за движение по пътищата да бъде разгледано от народните представители в 49-ия парламент.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: pixabay


4
1 rate up comment rate down comment 0
Аз казах
преди 11 месеца
Бих допълнил конфискуване на колите при установяване на дрогиран шофьор. Така полицията ще се оборудва с мощни коли и джипове.! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Овен
преди 11 месеца
Всеки иска да стриже раята до кожа ако може !А овцете гласуват за следващите чобани ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Митко Майстора
преди 11 месеца
Хубаво е да се спазва ЗДП , но Знаците да бъдат поставени правилно и от хора които разбират защо и къде има нужда от тях . И също така когато има знак винетка пътното платно да бъде в норми , ако не е винетката и всичко останало да не се наказва . Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Ivo
преди 11 месеца
Пълна глупост е това така ще наказват обикновенните хора дето без да искат вместо с 50 са минали с 55 на определено място. А убийците като този Семерджиев пак ще карат с 200 под протекцията на служители на КАТ. Сигнализирай за неуместен коментар