България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спешно търсят агресивна мечка в село Антон, напада през нощта

Александър Дуцов даде съвети как да процедираме при среща с мечка

11.05.2023 | 08:02 Редактор: Петя Кръстева

Екип на WWF търси спешно проблемна мечка в село Антон. За това сигнализираха жители на селото. 

"Посетихме няколко от местата, които е нападала многократно - обръщала е кошери. Поставихме капани, за да опитаме да я хванем и да я преместим на по-далечно място с надеждата, че стресът от това ще я принуди да се откаже от вредните навици. Това обикновено са млади животни, които след втората година са изгонвани от майките си, за да могат да влязат в цикъла на размножаване. Именно май месец е сезонът на размножаването - мъжките мечоци са агресивни, а женските и малките мечета бягат от тях", коментира старши експертът в програма "Опазване на видове" Александър Дуцов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако животното не бъде изплашено и прогонено, го чака тежка съдба. 

"Ако я хванем, я транспортираме до далечно място с нашийник с джипиес. Ако продължи да се държи по същия начин, се изпраща препоръка до министерството за отстрела ѝ. До момента животното все още спазва дистанция и извършва нападения само през нощта", поясни Дуцов. 

Според данни на Изпълнителната агенция по околна среда, кафявите мечки и у нас намаляват. Експерти обаче са на мнение, че популацията им се увеличава на места. Не липсват данни и за бракониерство. 

"Говорим за между 500 и 700 мечки в България. Това, че животни се появяват в населените места, не е функция на числеността, а по-скоро на промените в околната среда - суха зима, изобилие на жълъд", посочи събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR Дуцов отбеляза как трябва да се държим, ако срещнем мечка в гората. 

"Не трябва да показваме, че можем да сме заплаха за нея - не трябва да се вика или да се размахват ръце. Човек трябва да започне бавно да отстъпва назад, което е признак, че нямаме агресивни намерения", категоричен бе той. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 11 месеца
Като напада през ноща , тя сама ще се появи !! Сигнализирай за неуместен коментар