България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой стои зад атаката срещу Гешев и как се стигна до посегателството срещу него?

Според инж. Огнян Чалъков и адвокат Людмил Рангелов организираният акт е подготвят дълго време

02.05.2023 | 08:46 Редактор: Михаела Димитрова

След първоначалните огледи 3 кг тротил са използвани за бомбата, избухнала на метри от кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Използвани са и осколки. Прокуратурата е категорична, че става въпрос не за сплашване, а за умишлен опит за убийство. 

"За специалистите са достатъчно данните, за да се изкаже мнение, че това е доста добре организиран акт, който е подготвян дълго време. Количеството на взривното вещество, което е използвано, е доста голямо. В България законодателството е адекватно в този аспект. Това значи, че взривното вещество е добивано в течение на доста дълъг период по различни начини. В България не се произвеждат взривни вещества, всичко се внася. Използването на осковъчни елементи е факт, показващ, че целите са били доста сериозни" коментира в "България сутрин" инж. Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

По негови думи акцентът не е върху взривното вещество, а върху предварително заложените елементи на осколки.

"Не се казали още какви са причините, задействането на взрива да е няколко милисекунди предварително. Извършителите са били на доста голямо разстояние и не са успели да преценят точно момента. Има много начини на задействане, могат с кабел, с дистанционно, но според анализа те се имали визуален контакт", смята инж. Чалъков.

"Беше ясно споменато, че явно има изтичане на информация, въпреки нормалните мерки, които се взимат от НСО. Явно има човек, който е подсказал точния маршрут", каза инж. Чалъков.

"Това е посегателство върху държавността, мишената е бил главният прокурор, но извършителите са се примирявали с това и други да пострадат при евентуална успешна реализация на този взрив. На този етап е правилно квалифицирано като тероризъм", каза адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

"Вчера изглеждащият сънен главен секретар изобщо не спомена позицията на лицето, срещу което е насочен този терористичен акт, а каза, че МВР се грижи за сигурността на всички граждани. Гешев е не само гражданин, той е главен прокурор. Това, което се случи вчера, може би в днешния ден би трябвало да измести всички публични проблеми като комуникация, обсъждане. Възниква и проблемът за недобрите отношения между прокуратура и МВР", коментира адв. Рангелов.

По неговите думи в този момент възможностите на следствието на са толкова големи. "Ще направят един внимателен, подробен оглед, ще направят анализ на доказателствата и след това оперативната работа трябва да се върши преди всичко от ДАНС и ГДБОП. Не съм голям оптимист, при положение, че конкретният главен прокурор едва ли не беше обявен за обществен враг номер 1 и никой не се грижи как ще протече това следствие", добави юристът.

По думите му, ако извършителите бъдат открити, в този случай те биха могли да получат от 10 до 20 години затвор. "Това са лица, които са сериозно засегнати от действията на главния прокурор. Едно такова деяние не се подготвя за ден-два или на разговор в кръчма, а изисква много сериозна организация. По-скоро е деяние с криминална насоченост, отколкото с политическа", смята адвокат Рангелов.

Той заяви, че докато не бъдат разкрити извършителите и поръчителите, всичко друго са "празни приказки и спекулации".

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бояна филмс
преди 1 година
Посредствено изпълнение, искам си парите за билетчето обратно. Сигнализирай за неуместен коментар