Службите заседават извънредно след опита за покушение срещу Гешев

Премиерът Гълъб Донев свиква извънредно съвещание в МС

02.05.2023 | 06:56 Редактор: Тодор Петров
Службите заседават извънредно след опита за покушение срещу Гешев

Продължават огледите на мястото, където вчера беше извършен опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Премиерът Гълъб Донев свиква извънредно съвещание в Министерски съвет, на което ще присъстват министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, представителите на всички служби и прокуратурата. 

Ще бъде направен анализ на събраната до момента информация по случая. Опитът за покушение срещу главния прокурор бе извършен вчера преди обед край софийското село Ковачевци. Гешев е пътувал със семейството си с кортеж на НСО, когато пред една от колите избухва взрив.

Според разследването бомбата е била 3 с килограма тротилов еквивалент и е оставила кратер с диаметър от около 3 метра. Взривното устройство е било активирано дистанционно. Образувано е наказателно производство за терористичен акт. 

В 11 часа днес прокурори, следователи и съдебни служители излизат на протест пред съдебните палати в цялата страна. Те ще изразят своята непримиримост срещу атаката по българското правосъдие и националната сигурност. С демонстрацията служителите в съдебната система ще изразят подкрепата си към главния прокурор  и позиция срещу опита да бъдат сплашени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR