България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безработицата у нас може да скочи с 1%, икономиката ни се движи на две скорости

В София БВП на глава от населението се е повишил с 6%, в останалата част на страната - с 3, посочи икономистът доц. Пламен Ненов

28.04.2023 | 08:41 Редактор: Юлиан Христов

Безработицата в България може да се повиши с един процент, коментира в ефира на "България сутрин" икономистът от Норвежката централна банка и съветник в Съвета за икономически анализи доц. Пламен Ненов.

По думите му при всеки два процентни пункта понижение на брутния вътрешен продукт, има повишение на безработицата с около процент. Тъй като спадът на БВП у нас се очаква да бъде 1,5%, вероятно безработицата може да се повиши с около процент, прогнозира икономистът.

Той коментира анализа за икономическото състояние на страната, който беше изготвен от Съвета за икономически анализи. Според резултатите икономиката у нас се движи на "две скорости". 

"Фактите, които са разгледани, доста красноречиво показват, че българската икономика се движи на две скорости. В София и областта тя расте, като по отношение на БВП от глава на населението - с 6% на година средно от 2000 до Ковид кризата. В останалата част на страната нараства с 3 процента средно. Това е една сериозна разлика в ръста, защото той се натрупва с годините и докато в началото на този период София е малко по-богата, през 2019 БВП на София е три пъти по-висок", поясни икономистът.

Според него, за да се овладее дисбалансът, е необходимо да има регионално таргетирани политики. 

"Така да се структурират публичните инвестиции, че те да имат регионален характер. Какви мерки обаче трябва да се вземат - това е обект на друг анализ, свързан с миграцията, икономическите политики по отношение на евротрансферите, по отношение на регионалната фискална политика", каза още доц. Ненов. 

Той поясни, че ще бъдат взети предвид други регионални политики в света, за да бъдат направени предписания. 

Гледайте целия разговор във видеото.