България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учителите готвят ефективни стачки, ако няма увеличение на заплатите

Д-р Юлиян Петров и Щерю Ножаров със спор по темата за бюджета на държавата

28.04.2023 | 08:00 Редактор: Юлиан Христов

С разногласия и спорове премина заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. На него ден партньорите обсъдиха темата за парите на държавата. От БСК поискаха тази година пенсиите да не се вдигат на база на швейцарското правило. На този фон са предвидени и допълнителни средства за сектор "Образование".

"Ако няма увеличение на учителските заплати, ще има ефективни стачки в цялата страна", каза в предаването "България сутрин" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. По думите му синдикатите в момента са в стачна готовност. 

"Няма синдикат, който да каже, че един бюджет е добре направен и достатъчен", коментира гостът и добави, че не учителските заплати не трябва да се използват популистки.

"Чудесно е, че сега има пари за увеличение на учителските заплати, ние няма да отстъпим от това. Но едва ли учителите ще бъдат доволни. Ние не сме против да влезем в Еврозоната, но не за сметка на образованието и за сметка на учителите и ние сме готови за стачки", поясни д-р Петров.

Той алармира, че има остър недостиг на учители. "Ако вдигнем стачка, затваряме цялата страна", закани се той.

Юлиян Петров обясни, че в момента средната заплата на учителите е под 1500 лв.

"Нека да кажем, че тези пари не увеличават учителските заплати, те ги индексират на базата на инфлацията от миналата година. Няма желаещи за учители, влизат, виждат заплатите и не могат да останат, не могат да издържат", поясни той. 

По думите му синдикатите не искат повече средства, но държат на исканията, които са поставени още преди три години. Д-р Петров посочи, че синдикатите са съгласни на заложения ръст на заплатите в образованието, които да достигнат 125% над средната брутна работна заплата. 

"Имаше едно бюджетно планиране и парите за образование да не намаляват и да гонят 4 процента. Дайте да закрием образователната система и да станем търговски дружества или банка", каза Петров. 

Според него разходи в бюджета могат да бъдат орязани от средствата за бойни изтребители

"Аз съм абсолютно против да използваме образованието като заложник и че то е виновно. Парите за образование отдавна не стигат, но трябва да има промени в политиките. Има важни политики, които се замразяват. Аз съм сигурен, че тези пари повече за учителските заплати ще останат, но ние сме с огорчението, че образоването не е приоритет и се използва за политически цели", допълни той. 

Работодателите са на противоположно мнение. Пред Bulgaria ON AIR икономическият съветник към БСК Щерю Ножаров каза, че в системата на образованието трябва да има системен подход и че не трябва да се изкривява само една област. Ако се повишат заплатите на учителите, това ще поискат и преподавателите в университетите, обясни той.

По думите му "синдикатите клатят каруцата". 

"На база на указанията на синдикатите миналата година се развихри див популизъм в парламента. Сега казват да се вдигнат заплатите на учителите. След това ще станат университетските преподаватели. Не е нормално учител да получава повече от един професор, ще скочат веднага. Деформираме ли един елемент от системата, останалите също се деформират", поясни Ножаров. 

Според него синдикатите гледат на проблемите в образованието "на парче" и посочи, че то не е на необходимото ниво и все повече деца избират да продължат основното и средното си образование в чужбина. 

"Няма индикатори за качество, което да показва подобрение. Очевидно е че има нужда от модернизация, но България трябва да прецени кое е основата цел - влизане в еврозоната", допълни той. 

Гостът е на мнение, че не може да става въпрос за увеличаване на доходи на база теглене на дълг, който непрекъснато се оскъпява. Ножаров посочи, че в последната година дългът се е оскъпил три пъти.

"В рамките на тригодишната бюджетна прогноза е предвидено до 2025 година да се удвои и да нарасне с 10 процента и да достигне 33%, което е безумно. България няма да може да обслужва този дълг. Ако увеличаваме доходите в образованието, това трябва да е на база на реформи, за да не се настроят един срещу други", допълни анализаторът.

Според него актуализираната прогноза показва дефицит до 4,7% през 2025 година, което автоматично отлага приемането на България в Еврозоната, с което работодателите са против. Ножаров смята, че основната деформация в бюджета идва от пенсиите. 

"През 2017 г. разходите за пенсии са били 10 млрд. лв., а само за пет години стават 19 млрд. лв. Дефицитът става от 3 млрд. - на 10 млрд. Има една силно деформирана пенсионна система, която гълта 10 млрд.", поясни той. 

Гледайте целия разговор във видеото.