България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Перев: Българите в РСМ вече 100 години нямат гарантирани права

Българските сдружения в страната поискаха да бъдат включени в работната група по промени в Конституцията

26.04.2023 | 08:00 Редактор: Михаела Димитрова

Българските сдружения в РСМ поискаха от премиера Димитър Ковачевски да бъдат включени в работната група по промени в Конституцията.

"Българите от Северна Македония разговаряхме за ситуацията и решихме да напишем писмо до премиера, в което казахме, че искаме пълноправно участие в преговорите, за да се говори за нас и нашата съдба. Принципно става дума за народ, който присъства повече от 1000 години в РСМ - тук сме родени, тук са умрели нашите предци. Ние сме народ, който не е вписан в македонската Конституция. Това е проблемът, за който сме загрижени и за чието разрешаване искаме да участваме", каза журналистът Владимир Перев в ефира на "България сутрин".

По негови думи работната група, която ще отговаря за Конституцията, не е формирана изцяло. "Част от формално образуваната група отива вече към критики и бойкот. Групата все пак по някакъв начин ще работи, но какви ще бъдат резултатите от тази работа и как ще бъде прието в македонското общество и политика, е съвсем друго. Тук се разпространява една теза, че няма никакви пречки, но се говори дали това ще значи веднага пътуване към Европейския съюз", обясни още Перев.

"Не само на българите в Северна Македония, но и всички народи, които живеят там, трябва да имат равни право. Винаги ще има някой, който ще се изказва, че има повече права относно другия", каза журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Владимир Перев коментира и позицията на ВМРО-ДПНЕ по въпроса. 

"Ситуацията става напълно ясна, знае се коя е пречката за демокрацията на РСМ, това са ретроградните позиции на ВМРО-ДПНЕ, която строи националистически позиции на една несъществуваща македонска нация. Македонската нация е модерна нация, а това, което иска ВМРО-ДПНЕ, е несъвместимо с позициите на ЕС", заяви журналистът.

"Българите вече 100 години няма права, тук никой не ни гарантира правата. Живеем на вълната на европейската демокрация, живеехме на принципите на декларирана, реална демокрация", сподели Владимир Перев.

Закриванията на българските сдружения, според него, е част от една "авторитарна" политика в Македония. "Тази политика е наследство от Югославия по време на Тито. Това говори за липса на демокрация, за едно време, когато Северна Македония се настрои срещу целия свят", подчерта журналистът. 

Гледайте видеото с целия разговор.