България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Малко хора обясняват генезиса на войната в Украйна

Светът се движи към многополюсен модел и това се отразява върху медиите, посочи Енчо Господинов

24.04.2023 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

В период на повече от една година военен конфликт между Русия и Украйна все по-актуален е въпросът как да различаваме истината от пропагандата.

"Първата жертва на всяка война е истината и тази в Украйна не е изключение. И двете воюващи страни имат своя версия за случващото се. Много малко се пише за контекста и причините за тази война. В очите на минимум половината свят Русия е агресор, но много малко колеги разбират защо става тази работа. Малко са хората, които дълбаят, за да обяснят генезиса на тази война", коментира журналистът и хуманитарен дипломат Енчо Господинов пред Bulgaria ON AIR.

Светът е разделен на минимум 3 части - Америка е разделена дълбока, Европа е разделена. Светът се движи към многополюсен модел и всичко това се отразява върху медиите, смята той.

Според Господинов в това море от информация можем да се ориентираме с много пътувания и много четене. По думите на госта дезинформацията се поражда от това, че светът е разделен.

"BBC и до ден днешен държи свои кореспонденти в над 200 държави, CNN намали драстично кореспондентите си. За журналистите е трудно да плуват в това море от информация. Един журналист не може да научи истината за всички конфликти, но трябва да опита. Европа се дават 6 пъти по-малко пари за разследваща журналистика, отколкото САЩ", каза още Господинов в "България сутрин".

"В тази джунгла и объркан и разделен свят всеки иска да прокара своята информационна версия. Съмнявайте се, колеги. Проверявайте десетки пъти това, което ви казват. В Судан върви гражданска война. Колко от нашите медии обясниха какво точно искат двамата генерали, които се бият? Има огромен брой колеги, които са базирани в Украйна. Почти няма кой да отиде в двете окупирани от руската армия територии и да видят какво става там. Трябва да даваме 360-градусова картина, а не тясна картина", обясни журналистът.

Господинов подчерта, че истината трябва да се казва такава, каквато е, дори когато е неудобна. Когато не се нарушават международните закони и когато един журналист не рискува да опропасти военна операция, той трябва съвестно да казва цялата истина, изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 1 година
Деди нали като им кажеш какъв е генезиса на конфликта в Украйна веднага ти лепват етикета путинист и др. щуротии :) Сигнализирай за неуместен коментар