България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превалявания още няколко дни, пролетните температури са много близо

"Има опасност от градушки", каза синоптикът Александрина Янкова

24.04.2023 | 07:34 Редактор: Искра Ангелова

Повече слънчеви часове и по-малко дъжд имаше през почивните дни.

"Изпращаме месец април с 20-градусови температури, но той започна с динамично време и ще ни изпрати с динамично време. Днес, във вторник и сряда ще има по-чести валежи. По-късно през деня се очакват доста високи температури - до 20-24 градуса. В София ще са около 19°, а към Северна България - 23-24°. В следобедните часове ще се образува купесто-дъждовна облачност в Западна България и ще наблюдаваме краткотрайни валежи", каза синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че има опасност и от градушки в северозападните, западните и югозападните части на страната.

"В Солун ще има разкъсана облачност с гръмотевична активност, температурите са около 20 градуса, в Атина - до 23°. Предимно слънчево време. В Истанбул, отново разкъсана облачност с гръмотевична активност. Над Балканите времето е динамично", допълни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът подчерта, че валежите ще са по-активни до вторник-сряда.

"Те ще бъдат над много места в страната, предимно облачно ще бъде. Но от четвъртък въздушната маса ще се стабилизира и вече ще се успокоят валежите. Ще имаме повече слънчеви часове, но температурите ще бъдат по-ниски - около 15-17 градуса. От петък започва постепенно повишение на температурите. А планинските преходи е хубаво да се направят преди обед", коментира Янкова.

Тя припомни, че в неделя станахме свидетели на изключително ясно небе, а под него се виждаше Венера.

"На 5 май всички любители на астрономията ще могат да наблюдават едно астрономическо явление, като частично лунно затъмнение в полусянката на Земята. Може да се види в 20:29 ч. Самото явление ще започне доста по-рано", добави още синоптикът на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.