България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия засилва шпионажа в Европа - ето как работи системата

Антените на руското посолство в Брюксел може да прихващат разговори, смята журналистът проф. Валерий Тодоров

20.04.2023 | 09:28 Редактор: Юлиан Христов

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени. 

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров. 

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни. 

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата". 

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум". 

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът. 

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия. 

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.