България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен процент от българите са лишени от достъп до култура. Кой носи вината?

Културата трябва да бъде първата инвестиция на депутатите, смята Янина Танева от "Фабрика за идеи"

12.04.2023 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г. 

"Хората в малките населени места са лишени от гарантирания им по Конституция достъп до култура. Изследвахме традиционни форми - посещение на театър, концерт, кино... Това, което установихме, е много по-стряскащо, отколкото очаквахме. 52% са за страната, но в някои населени места говорим за 70-80%, които не са включени в културния живот", заяви Янина Танева от сдружение "Фабрика за идеи" в студиото на "България сутрин".

Според нея има ясни индикатори, че става дума за липса на достъп, а не до липса на желание. Хората имат огромно желание, но достъпът им е отказан и ограничен. При младите интересът към културните събития е по-висок, става ясно още от изследването.

"Един от парадоксите е, че сме създатели на читалищата, а към днешна дата имаме едва около 13% за страната, 10% за София и 8% за селата, които участват в самодейни групи. Трябва да бъде увеличен капацитетът на читалищата", посочи Танева пред Bulgaria ON AIR.

"Kултурата е превенция и е скандално, че имаме огромен процент хора, които са лишени от култура", изтъкна гостът, обръщайки се към новите 240 депутати, които днес започват своята работа.

"Ако нашите народни представители искат да бъдат легитимни, културата трябва да бъде първата им инвестиция. Имаме хронично грабене от културата. Много врагове има културата. Разделяме се все повече и скоро няма да можем да живеем заедно по този начин. Няма да има публика за великите произведения, които се финансират чрез публичните ни средства", предупреди Танева.

По думите ѝ имаме нужда от сериозно преразглеждане на политиките на общинско ниво. Хората в малките населени места трябва да отделят и пари за транспорт, за да посетят културно събитие, обърна внимание тя.

Гледайте целия разговор във видеото.