fallback

Стаматов: Бомбените заплахи никога не са били свързани с изборите

"Дори да има половин процент заплаха от тероризъм, трябва да се предприемат действия", смята директорът на 119-о училище

05.04.2023 | 08:02 Автор: Петя Кръстева

Поредни бомбени заплахи затвориха училища. Новото този път е финансовото изнудване за плащане в биткойни. 

Новата процедура за реакция при бомбена заплаха дойде около 14 часа вчера, но вече е факт и се надявам бомбените ваканции да останат в миналото. Най-значимото в конкретната ситуация е, че МВР ще взема решението за преустановяването на учебната дейност. В първия момент се подразних от изказването, че директорите ще подлежат на глоба, но впоследствие осъзнах, че е напълно нормално полицията да действа с разпореждания и няма място за раздразнение. Това заяви директорът на 119-о училище Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

По думите му реакцията при новата заплаха, включваща финансово изнудване, е била идентична с предходните. 

"Реакциите бяха същите - обаждане на 112, среща с полицията, обхождане на цялата сграда. Тъй като все още нямахме разпореждане, евакуацията беше факт", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Стаматов сигналите никога не са били свързани с изборите. 

"Те са модерна тенденция, свързана с възможността чрез електронни опции да се сплашват обществени организации. Въвеждането на най-новите опции  с криптовалута показва, че модерният подход продължава. Полицията трябва да направя следващата стъпка във връзка с тази терористична дейност", смята гостът.

Директорът на 119-о училище подчерта, че "дори да има половин процент заплаха от терористична дейност, трябва да се предприемат действия, защото няма половин човешки живот". 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback