България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо държавата абдикира от задълженията си към децата с аутизъм?

"Отново ние не сме приоритет, никой не поема отговорност", каза майката на дете с аутизъм Христина Бабалова

31.03.2023 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Спортен празник с кауза. "Сдружение Аутизъм - образование, бъдеще и възможности" организира събитие под надслов "Рисувай, пей, танцувай и спортувай в синьо".

"Всяко дете е индивидуално и специфично, хората все още не са запознати, много път има да извървим. Ние се нуждаем от това обществото да припознае спецификите на тези деца, защото те са деца като всички останали. Имат нужда да играят, да спортуват", каза майката на дете с аутизъм, както и един от организаторите на събитието - Христина Бабалова, в студиото на "България сутрин".

Втори април е Международният ден за информираност за аутизъм. Точно тогава те организират и спортния празник.

"Организирахме го, за да може децата да поиграят и да се повеселят, ще рисуват, ще пеят. Но отново ние не сме приоритет, никой не поема отговорност и не се отнася сериозно. Трябва комплексно да се погледне към тези деца, защото през цялото време от развитието си имат нужда от нашата подкрепа. Те имат нужда от специалисти", допълни Бабалова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че синът ѝ има доста дефицити в ежедневието и в много неща не може да се справя сам.

"Това, което направи председателят на СОС, е, че се отпускат едни часовници за проследяване. Това е вид подкрепа, но не всяко дете ще може да го изтърпи. Държавата ни е длъжник, по-конкретно на децата, защото е крайно време да се подемат сериозни неща в тази насока", подчерта Христина Бабалова.

От сдружението водят много битки, но една от тях е да се създаде център, където да се работи с децата с аутизъм.

"Изчистихме сградата, надяваме се в най-скоро да сменим дограмата, имаме кампания за покрива - podkrepi.bg., всички могат да ни подкрепят. При нас не е просто да се съберат едни средства и се приключва, това е за цял живот. Хората трудно го приемат това нещо, че ние искаме да изградим едно място, където тези хора ще се чувстват значими, защитени, ще имат всичко подсигурено", поясни тя.

А във вилата ще има и място за родителите, където взаимно ще си помагат.

Гледайте целия разговор във видеото.