България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министър Шишков: Лятото ще пуснем движението от Гърция към София по "Струма"

Има много свлачища в първокласната и второкласната пътна мрежа, по които се работи, обяви министърът на регионалното развитие

29.03.2023 | 09:12 Редактор: Вяра Димова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков инспектира свлачището преди тунел "Железница" на автомагистрала "Струма".

"Интересно е какво установих през 2021 г., когато бях зам.-министър. Тогава открих, че това свлачище се беше случило, беше спрян строежът в този участък. Строежът беше замразен и казах, че накрая ще има тунел и няма да имаме път към него. Това се случи", заяви арх. Иван Шишков в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че поводът на инспекцията вчера е бил не толкова за състоянието на свлачището, а проектът за укрепването му.

"От вчера строителят влезе в свлачището, така че да може да го укрепва, за да имаме магистралата в тази част. Строителят е поел ангажимента до средата на лятото да завърши първия етап от укрепване на свлачището, за да можем да пуснем движението в едната посока - от Гърция към София. След това за още няколко месеца да можем да извършим и докрай укрепването. До края на годината, надявам се и по-рано, да имаме готов участък от магистралата", обяви министър Шишков.

Тунелът "Железница" е готов, пътят в останалата част също има едно свлачище, по което се работи, уточни гостът.

"В по двете свлачища, които се бяха получили в резултат на строителните дейности в този участък от АМ "Струма", вече се работи. Има много свлачища в първокласната и второкласната пътна мрежа. Работи се в тази посока", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и поисканите от прокуратурата проверки на участък от АМ "Хемус".

"Очевидно е, че след като има преписка в прокуратурата, съмненията са, че има по-малко асфалт. Въпросът е в каква част от трасето и какво е количеството на асфалта. Нямам притеснения за критиките, а за състоянието на пътищата", обясни министърът.

Арх. Шишков посочи, че увеличението на ТОЛ таксите е било отложено с цел да се направи алгоритъм, за да могат да се съберат необходимите средства в бюджета и да е относително по-справедливо.

"Да може превозвачите, които се движат повече километри по българските пътища, да бъдат облекчени. На финала сме на този анализ. Ще предложим такси на няколко стъпала, така че да е по-справедливо. Калкулации тепърва ще се направят", добави служебният министър.

Той коментира и ангажиментите с АМ "Европа". "За Великден имаме уверението, че ще пуснем движението в 6-7 км участък, който е непосредствено до "Калотина". До края на май целият участък от Драгоман до "Калотина" трябва да бъде пуснат. В останалата част на АМ "Европа" бяха загубени 7 месеца. Добра новина е, че в частта от Ботевград до Мездра, в 7,5 км ще можем да пуснем движението на скоростния път", обобщи министър Шишков.

Гледайте целия разговор във видеото.