България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откритата пластина край "Балък дере" разкрива тайни за времето на цар Симеон Велики

"Археологията няма нищо общо с филмите за Индиана Джоунс", категоричен е Ивайло Кънев

29.03.2023 | 08:14 Редактор: Петя Кръстева

Откриха надпис на кирилица от времето на цар Симеон Велики в крепостта "Балък дере" край Хухла.  

Откритата пластина е малка, но много ценна. Буквите върху нея са 7 реда, всяка от тях е около 2 мм. Ценното е, че текстът е написан на кирилски език в периода, в която се утвърждава старобългарската култура. До този момент има намирани около 50-60 такива текстове на кирилски език, основно в Североизточна България. Именно поради тази причина сме толкова щастливи за този текст. Той е намерен в Южна България, на 30 км от Одрин. Това заяви археологът Ивайло Кънев в ефира на "България сутрин".

По думите му едва след прибирането в София и изследването на артефакта е открит надписът върху него.

"Надписът е предимно каноничен. Появяват се имената на един Никола и един Павел. Те молят Св. Димитър да се застъпи за тях пред Господ", поясни той. 

Пред Bulgaria ON AIR археологът уточни, че крепостта в местността "Балък дере" е "обитание, в което има живот около 1000 години".

"От III век - разцвета на Рим, до XIII век и управлението на Иван Асен II. Тя се намира точно, където река Арда излиза от Родопите и влиза в Одринска Тракия. Намира се в контактна зона - планина, поле. Районът е обречен винаги да бъде граница", отбеляза гостът. Той допълни, че причината да се започнат разкопки на мястото е откритата през 2004 г. старобългарска коланна апликация.

"Археологията няма нищо общо с филмите за Индиана Джоунс. Археологията е една много сериозна науката, която изисква подготовка и знания от различни, съпътстващи науки. Просто си вършим работата, удовлетворението от която е огромно", категоричен бе той.

Находката ще се съхранява в Националния исторически музей, след като приключат обследванията.

"Тази находка не е сама. Още през 2007 г. отрихме юртообразно жилище, което се свързва с българите, коланни апликации, монети от времето на византийските императори и сфеерични звънчета, използвани от шаманите", коментира още Кънев.

Археологът обобщи, че находката доказва, че цар Симеон Велики е бил далновиден военачалник и е подсигурявал походите си.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вуйчо Валчо
преди 11 месеца
Какъв е тоя кирилски ЕЗИК, че нещо не чактисах...? Сигнализирай за неуместен коментар