България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много трудно се доказва ценови картел, КЗК може да наложи поведенчески задължения

В случая производствата засягат и браншови организации на търговците, посочи адвокат Христо Копаранов

24.03.2023 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Комисията за защита на конкуренцията образува три производства заради евентуален картел при цените на храните. 

"Предполага се, че едни цени не може да нарастват некоректно, ако пазарът функционира нормално. Ценовият картел е такъв, в който потенциални конкуренти помежду си се разбират съвместно да поддържат еднакви цени, които обикновено са над пазарните. Това може да става и в рамките на браншова организация, която да се използва като платформа, в която да се разбират предприятията. В случая производствата засягат и браншови организации на търговците", коментира адвокат Христо Копаранов в "България сутрин". 

В закона няма срок за доказване на един картел. По думите на госта е доста трудно да се докаже таен и писмен картел, рядко има такива документи.

"Разследването на картели е доста сложно и отнема много време. Затова са предвидени правомощия КЗК да влезе в офисите и да изземе документи. Към момента няма установен картел, всякакви доказателства са възможни - ако може да се установят провеждани разговори и ако практиката на предприятията показва следване на споразумение за еднакви ценови политики", каза още Копаранов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и процеса по разследване на евентуален картел:

В момента КЗК ще събира доказателства, след което ще се събере да реши дали да отправи обвинения за картел. Предприятията имат възможност да представят доказателства и аргументи. Глобата подлежи на обжалване. Другите мерки, които КЗК може да наложи, обикновено се изпълняват веднага.

Адв. Копаранов отбеляза, че санкциите са доста високи, а КЗК дори може да наложи конкретни поведенчески задължения на предприятията.

"Може да наложи мерки, които да предотвратят последващо разбирателство. Предвиден е и стимул за предприятията - на първото, което си признае за картел, не му се налага санкция. Самите предприятия са наясно кое би проработило", посочи юристът.

Той подчерта, че КЗК би трябвало да следи за картел и "без този политически натиск и драстично недоволство от хората". Би трябвало да се види за какъв период назад е съществувал картелът, смята Копаранов.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа