България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Руши се къщата на Димитър Талев в Прилеп. Ще даде ли България 100 хил. евро, за да я откупи?

"Не трябва да очакваме от РСМ да превърне къщата в музей", каза един от наследниците на писателя - Димитър Панчев

21.03.2023 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Къщата на знаменития писател Димитър Талев в Прилеп тъне в разруха. Един от наследниците -Димитър Панчев, каза в студиото на "България сутрин", че къщата е двувековна и в типичен възрожденски стил, но е пред рухване. 

"Собственичката е почти 100% инвалид и няма как да се грижи за къщата. Този въпрос се върти от 20 години, стигал е дори до президента Георги Първанов, но интерес от държавата така и няма. Родът на собственичката Снежана Аческа купува къщата през 1926 г. лично от майката на Димитър Талев - тя е с българско самосъзнание и се бори къщата да бъде продадена на българската държава", обясни той. 

Според Панчев държавата ни не се ангажира с казуса, за да не се обтягат отношенията между България и Северна Македония.

"Димитър Талев може да се превърне в обединителна фигура за двата народа, ако там се създаде музей, културна институция, която да пази историята на този човек. Собственичката иска 100 хил. евро, за България са смешни пари и държавата е длъжна да реагира. Ако държавата не реагира, тази къща може да попадне в ръцете на някой бизнесмен и да я загубим безвъзвратно. Не трябва да очакваме от РСМ да превърне къщата в музей", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Снежана Аческа притежава 3/4 от къщата, което се равнява на около 10 стаи. По думите на Панчев, ако другите собственици не са съгласни да продадат своята част, няма проблем България да закупи останалите 3/4 от имота и да "оперира" с тях. От Фондация "Димитър Талев" са събрани някакви средства, но те не са достатъчни. 

"Ако държавата не реагира, ние ще предприемем мерки - най-отчайващият ход ще бъде да започнем да събираме пари от българския народ, за да купим къщата и да я дарим на България", посочи Димитър Панчев.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.