България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бум на сватбите у нас: Станаха по-скъпи, младоженците пестят от гости

Емилия Куркутиади и Таня Вълкова посочиха модните тенденции при роклите и букетите

16.03.2023 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова

Покачването на цените се отрази и при сватбите. А за да се помогне на всички, които им предстои сватбен ден, се организира училище за булки.

"Пари за сватба винаги има, дори когато е имало и войни. И в днешно време е така, по време на пандемията събираха парите, не успяха да се оженят тогава, но сега събраните пари отиват точно за сватбите. Има бум на сватбите, колкото и странно да звучи. Що се отнася до цените - при булчинските рокли, които продавам, цените са същите от 5 години насам, те не са се променяли", каза организаторът Емилия Куркутиади в студиото в "България сутрин".

Тя поясни, че са вносители на американски рокли и заради това цените са си същите.

"Сватбите поскъпнаха, но това по никакъв начин не пречи на младоженците да направят красиви сватби. Те пестят, но при правилно разпределение на бюджета получават абсолютно всичко, което искат. Хората спестяват от гости, намали се техният брой, предпочитат най-близките хора да са при тях, но пък да заложат или на декорация, или на добър фотограф, DJ, за да могат да изживеят от всичко", обясни флористът Таня Вълкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ гамата, която е в бяло и розово, е традиция и е предпочитана: "Но тази година по-силните цветове са по-модерни - циклама, оранжево, жълто, може да има и леко лилаво, синьо."

"В повечето случаи булките се омъжват за първи път, те не знаят какво ги очаква. Идеята за училището за булки е не да седнат и да пишат в тетрадките като ученици, а ние да им кажем какво ги очаква на сватбения им ден. Тя трябва да знае какво друго може ѝ да се случи. Около една булка има много неща - грим, прическа, букет. Тази година ще отделим време на булчинския букет, ще направим един workshop, където заедно с още един флорист ще правим букетите към всяка рокля, която булката се хареса с нея. Те ще преценят какъв трябва да бъде букетът", допълни Куркутиади.

А Таня Вълкова е категорична, че букетът трябва да отговаря на идентичността на булката.

Училището за булки е на 25-26 март. "Това, което е модерно в момента сред булчински рокли, са тези, които са изчистени - сатен, микадо, коприна, без дантели", поясни Куркутиади.

Гледайте целия разговор във видеото.