България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трафикът на мигранти придоби сериозни мащаби, трябва да атакуваме организаторите

Мигрантските проблеми у нас няма да попречат на влизането ни в Шенген, смятат Емануил Йорданов и Димитър Марков

15.03.2023 | 09:05 Редактор: Вяра Димова

Oтново случай със заловени нелегални мигранти у нас. Този път задържаха бременна жена и бивш военен, които се оказаха трафиканти.

"Позитивно е това, че всяка седмица се залавят извършители на подобни престъпления. Системата работи. В наказателното право се говори за специална и генерална превенция. Всяка успешна реализация би дала своя позитивен ефект в бъдеще. Нормално е в ситуацията, в която се намираме, да се увеличи мигрантският натиск, както и проблемите", заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в "България сутрин".

"Екзотиката на случая ни казва, че този трафик на мигранти е стигнал сериозни мащаби. Доста хора виждат възможност за изкарване на пари от този бизнес. Ако не се атакува успешно следващото ниво на веригата - организаторите на каналите, това не са случайни хора, бременна жена не намира случайно мигранти, тези изпълнители са лесно подменяеми. Ако тези двама човека бъдат извадени от схемата, ще бъдат заменени лесно с други хора", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Йорданов обясни, че простото увеличение на наказанията не върши работа, освен това те са определени в НК в даден диапазон. Наказанията за трафик на хора към този момент не са ниски. 

"За обикновените случаи са максимум 6 години лишаване от свобода, за най-тежко наказуемите случаи - 12. Много от случаите, в които се залавят трафиканти, те са с чисто съдебно минало. Крайно време е хората, които са разследвани за подобни престъпления, да бъдат подложени на по-сериозно наблюдение, за да има и следващи осъждания", обясни Йорданов и допълни, че няма причина да затворят вратата ни към Шенген.

Според Марков отдавна е ясно, че влизането ни в Шенген няма нищо общо с капацитета на България да охранява границата.

"Това се пренесе на политическо ниво, както на няколко държави членки на ЕС, така и във вътрешно-политическо равнище, където този въпрос се използва неудачно в политическата кампания. Няколко кандидати за управляващи казаха, че проблемът с мигрантите не ни касае. Това е лошо послание към Европа", коментира Марков. 

Гледайте целия разговор във видеото.