България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млада надежда в тениса на маса е едно от лицата на София - европейска столица на спорта

"Миналата година участвах в първото си световно първенство, което е трудно да се постигне", каза Йоан Величков

10.03.2023 | 09:54 Редактор: Искра Ангелова

15-годишният талант в тениса на маса Йоан Величков е едно от лицата на София - европейска столица на спорта.

"За мен това е едно голямо признание от Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова, защото бях забелязан. Благодаря ѝ за подкрепата, която тя ми предоставя, защото тази "титла" отваря много нови врати и още много запознанства с хора на по-високо ниво", каза Величков в студиото на "България сутрин".

Той призна, че се чувства изключително щастлив.

"Тенисът на маса е един от спортовете, които още откакто започнах да го играя, не ми омръзна. Всеки път ми ставаше все по-интересен. Още в първите пъти правех някакви добри удари. Започнах да се занимавам заради брат ми, който е републикански шампион по снукър. Баща ми видя потенциала в мен, свързахме се с треньори, така започнах да тренирам", допълни младият талант в ефира на Bulgaria ON AIR.

Йоан Величков не скри, че чувства удовлетворение, когато постига целите си.

"Обичам да се изправям срещу по-големи противници, защото напрежението е при тях. Треньорът ми помага много, мога да го попитам за всичко, защото и той се е състезавал за националния треньор. Когато сме на подготовка или на лагер - тренираме по 2 часа по 2 пъти на ден", поясни той.

А съучениците му се радват заедно с него на успехите му.

Попитан защо миналата година е била най-успешната за него, той отговори: "Участвах в много световни купи, участвах в първото си световно първенство, което е трудно да се постигне, защото то не е като европейското. Там е с определени квоти и ранглисти. Станах и шампион на България от 15 до 19 години."

Йоан Величков се състава както за България, така и за Германия.

Гледайте целия разговор във видеото.