България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

С предразсъдъци и изолация се сблъскват глухите в лентата "Чуй ме"

Мария Дуза смята, че "човек учи много, когато прави филми"

09.03.2023 | 10:00 Редактор: Петя Кръстева

Премиера за България на "София Филм Фест" тази година ще направи българо-гръцката копродукция "Чуй ме", чийто режисьор е Мария Дуза.

"Чуй ме" е филм за комуникацията и нуждата да принадлежиш. Разказва се историята на 16-годишно глухо момиче. Заради финансови проблеми то трябва да напусне училището, което е посещавало през целия си живот. Заедно с баща си заминава за малък остров, където се сблъсква с много предразсъдъци и изолация. Филмът показва как се справя с тези предизвикателства и как присъствието ѝ на този остров се отразява на малката общност там", разказа режисьорът Мария Дуза в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ колаборацията с българска компания за направата на филма е била чудесна. 

"Имахме възможност да работим заедно, а някои българи дори дойдоха на снимачната площадка. За нас беше голям късмет Йоана Буковска-Давидова да играе една от главните роли. Бяхме впечатлени от нея, наложи ѝ се да говори на гръцки. Научи малко от езика и успя по най-добрия начин да представи персонажа си", отбеляза тя, като допълни, че всички българи, участвали в продукцията, са били невероятни. 

Дуза подчерта, че по време на премиерата си в Солун филмът е бил "посрещнат топло от публиката". 

"Смятам, че лентата успява да влияе на публиката - причината, поради която правим филми", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR

Към момента режисьорът работи по следващия си игрален филм "Крайна точка". 

"Надявам се в този филм отново да имаме възможност да работя с българските си колеги Иван Тонев и Йоана Буковска", каза още тя. 

Дуза смята, че "човек учи много, когато прави филми". 

"Искам да оставя достатъчно пространство на актьорите, за да покажат себе си. Най-трудното в работата на един режисьор е да се комбинира артистичната визия с конкретния мениджмънт на снимачната площадка", обобщи Дуза. 

Гледайте целия разговор във видеото.