fallback

Експерти: Все по-малки деца използват TikTok, Китай има афинитет към чужди данни

Антоанета Василева и Константин Веселинов са категорични, че има опасност за децата в интернет

09.03.2023 | 08:18 Автор: Ирена Бакърджиева

САЩ се готвят да забранят със закон приложението TikTok. Много от американските народни представители смятат, че платформата е заплаха за националната сигурност.

"В Америка имат огромни притеснения, вероятно са подплатени с данни и факти, че TikTok се използва от китайското правителство да шпионира и да събира лични данни на американци. Това е причината да обмислят такъв закон. По отношение на сигурността на децата в приложението – всички онлайн рискове са налице", заяви Антоанета Василева от Националната мрежа за децата в студиото на "България сутрин".

Според киберексперта Константин Веселинов те събират данни за потребителите и ние сами се съгласяваме с условията при регистрацията.

"Китайското правителство знаем, че има афинитет към данните, особено към тези на външни граждани. Някой може да вземе тези данни да ви профилира, а ако сте дете, може да ви подтикне да направите нещо", допълни Веселинов пред Bulgaria ON AIR.

Василева смята, че родителите трябва да включват всички защити на TikTok и трябва да ограничават децата си от употребата му от 20 минути до 2 часа на ден. Също така родителите могат да забранят ползването на интернет или на дадени приложения от определен час вечер, за да има време детето да се успокои и да се подготви за сън.

"Данните за нас са включително какво гледаме, какво публикуваме, на какви теми, какво тагваме, какво харесваме, какво споделяме", уточни Веселинов.

Василева смята, че TikTok е много интересен за децата заради възможността да създават съдържание бързо, без да имат специални умения.

"Най-големият ни критисизъм към TikTok е, че те не успяват да засичат деца под 13 години с профили в TikTok, защото лъжат за годините си. Все по-малки деца, дори и първи клас, са в TikTok и влиянието, което има мрежата върху тях, е много по-голямо, защото те не са пораснали, нямат развити умения да различават критично информацията", посочи Василева.

Тя отбеляза и че понякога родителите са контролиращи, но децата зад гърба им си правят профили и добави, че най-устойчивият подход са разговорите с децата и да им се обясни, защо е опасно да имат профил под 13 години.

"Децата са любопитни, много да внимават къде цъкат. Не отваряйте файлове, които са прикачени", заключи Веселинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback