България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Все по-малки деца използват TikTok, Китай има афинитет към чужди данни

Антоанета Василева и Константин Веселинов са категорични, че има опасност за децата в интернет

09.03.2023 | 08:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

САЩ се готвят да забранят със закон приложението TikTok. Много от американските народни представители смятат, че платформата е заплаха за националната сигурност.

"В Америка имат огромни притеснения, вероятно са подплатени с данни и факти, че TikTok се използва от китайското правителство да шпионира и да събира лични данни на американци. Това е причината да обмислят такъв закон. По отношение на сигурността на децата в приложението – всички онлайн рискове са налице", заяви Антоанета Василева от Националната мрежа за децата в студиото на "България сутрин".

Според киберексперта Константин Веселинов те събират данни за потребителите и ние сами се съгласяваме с условията при регистрацията.

"Китайското правителство знаем, че има афинитет към данните, особено към тези на външни граждани. Някой може да вземе тези данни да ви профилира, а ако сте дете, може да ви подтикне да направите нещо", допълни Веселинов пред Bulgaria ON AIR.

Василева смята, че родителите трябва да включват всички защити на TikTok и трябва да ограничават децата си от употребата му от 20 минути до 2 часа на ден. Също така родителите могат да забранят ползването на интернет или на дадени приложения от определен час вечер, за да има време детето да се успокои и да се подготви за сън.

"Данните за нас са включително какво гледаме, какво публикуваме, на какви теми, какво тагваме, какво харесваме, какво споделяме", уточни Веселинов.

Василева смята, че TikTok е много интересен за децата заради възможността да създават съдържание бързо, без да имат специални умения.

"Най-големият ни критисизъм към TikTok е, че те не успяват да засичат деца под 13 години с профили в TikTok, защото лъжат за годините си. Все по-малки деца, дори и първи клас, са в TikTok и влиянието, което има мрежата върху тях, е много по-голямо, защото те не са пораснали, нямат развити умения да различават критично информацията", посочи Василева.

Тя отбеляза и че понякога родителите са контролиращи, но децата зад гърба им си правят профили и добави, че най-устойчивият подход са разговорите с децата и да им се обясни, защо е опасно да имат профил под 13 години.

"Децата са любопитни, много да внимават къде цъкат. Не отваряйте файлове, които са прикачени", заключи Веселинов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 1 година
Другите приложения нима не събират лични данни ? Щом е в полза на началниците, няма проблем, но ако Китай го прави, то това е заплаха за целия свят. Сигнализирай за неуместен коментар