България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посветиха албум с 12 възрожденски песни на Освобождението на България

Имаме енергия да продължим и трябва да осъществим възраждането на българския дух, каза Георги Красимиров – Герасим  

03.03.2023 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

Квартет "Белканто" и Берковската духова музика представят новия си албум "Възрожденский", посветен на 3 март – 145 години от Освобождението на България и 146 години от Плевенската епопея. В него са включени 12 от най-патриотичните ни песни.

"Този албум зрее много години у нас. Момчетата от "Белканто" са страхотни български гласове. Когато се открихме с тях, вече албумът можеше да има финален завършек. Подбрахме 12 възрожденски песни. Решихме, че е наш дълг да посветим един възрожденски албум по случай 3 март", каза музикалният продуцент и аранжор Георги Красимиров – Герасим в "България сутрин".

Гостът в студиото добави, че всички създатели на албума са свързани с Плевен, където се случва първата преломна битка. 

"Тези песни са правени като народен, емоционален и художествен труд. Чисто музикално не е много ясно откъде идват идеите, а и не е важно. Важното е, че това са нашите песни, които са помогнали българският дух да се възроди. Трябва да се събудим и в момента, защото 30 години не е много ясно какво правим. Имаме енергия да продължим и трябва да осъществим възраждането на българския дух във всеки един от нас", подчерта Красимиров пред Bulgaria ON AIR.

"Духовата музика, особено тези песни, имат много силното качество да обединяват и да карат хората да се чувстват като общност. Интересът към този албум е доста голям. Предстои да издадем диск, да качим песните в платформи за свободен достъп. Процесът по обмисляне отне години. Така се прави и е по-качествено. Самото създаване на албума отне около 40 дни. Надявам се, че чрез този албум даваме нашия скромен принос, който да донесе щастие на българите", каза още музикалният продуцент.

За финал той се обърна със следните думи към всички българи на днешния празник:

Бъдете достойни българи и носете българския дух, не сме случайно на тази земя.

Гледайте целия разговор във видеото.