България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Даниел Цочев: Моралът остана дълбоко скрит, патриотизмът е сменен с патриотарство

"Липсва ни Левски с неговите завети и истинско чувство за свободен дух", каза актьорът

03.03.2023 | 09:14 Редактор: Тодор Петров

Даниел Цочев е сред малкото актьори, които са влизали в ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски".

"Кръст е да изиграеш Левски, защото е отговорност. Образът на Левски задължава. Заветите и това, което самият той ни оставя като пример, наистина те вади от малкия кръг и те доближава до общуване с другите хора", сподели актьорът в студиото на "България сутрин".

"Левски казва, че дори свободен, българският народ ще има нужда от Дякона. Липсва ни Левски с неговите завети и неговото истинско чувство за свободен дух. Липсва ни, когато не можем да осъдим ограбилите народа днес и когато не можем да заемем позиция за войната в Украйна. Патриотизмът е сменен с патриотарство", подчерта Цочев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му истинското преклонение пред Левски е, когато се стремим да притежаваме поне едно от неговите качества.

"Самият Левски казва, че разделянето на хората е поради завист, злоба, укори, които произтичат от глупостта. Преведено на днешен език това е невежеството и липсата на образование. Надеждата минава през образованието и истините от нашата история. Трябва да се обръщаме към себе си в решаването на всички проблеми", каза още Цочев.

Според него българинът се е затворил в себе си, "но не става така - да не виждаш този до теб". 

"След идването на демокрацията не изчистихме някои неща, които все още ни свързват с миналото. По този начин се нарушава доверието в настоящето. Всеки лично определя свободата. Когато успея да контролирам себе си и да налагам следването на принципи и морал, смятам, че живея правилно и полезно не само за себе си. Моралът остана дълбоко скрит, голяма промяна се получи на много ценности. Семейната среда е много важна", заяви Даниел Цочев.

Актьорът е на мнение, че в последните години има пробуждане на съзнанието на българина. "Вдигаме ръка и казваме какво не ни харесва. Това е началото", отбеляза той и изрази надежда тъжната България да се превърне в щастлива.

"Дори не ме интересува какво е правителството и кой е премиер, когато всичко е наред и мога да работя моята професия и нищо да не ме спира", обобщи Цочев. 

Гледайте целия разговор във видеото.