България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите трябва да следват пациента и да се дават само за извършена дейност

Според доц. Спас Спасков и Андрей Марков разплащането на медицинската дейност не се следи

01.03.2023 | 08:14 Редактор: Михаела Димитрова

Инфлацията постави своя отпечатък и върху здравеопазването. Все повече лечебни заведения изпитват затруднения да се справят с високите разходи за болнична помощ.

"Основното е, че средствата, които постъпват в болниците, запазват своята характеристика. Инфлационният процес при разплащането на медицинската дейност не се следи, цените остават същите и оттук идва голямото затруднение за тези лечебни заведения", каза бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в ефира на "България сутрин".

Според него така се подбужда търсенето на начини, по които да се излезе от системата, които невинаги са коректни. "Разходите растат, така както всичко в нашия живот. Расте, но няма механизъм. по който да се стигне до увеличаване на средствата, механизъм през Здравната каса, която е основният платец на здравната дейност", допълни още доц. Спасков.

На въпрос как се отразява инфлацията на  бюджета на здравеопазването, Андрей Марков от Българската болнична асоциация отговори, че има неприятно отражение при самите пациенти. 

"До 2015 година имахме тенденция на подобряване на условията и развитие на специалностите, след този период новината с недостига на средства не е свързана само с настоящата инфлация, свързана е с проблем за изоставане на разходите в здравеопазването", заяви Марков.

По негови думи инфлацията носи допълнителни тежести, прави по-трудна ситуацията, а за много пациенти - невъзможна.

"Големият проблем е невъзможността да се предоставят качествено добри медицински услуги и води до това българите отново да хукнат към чужбина и да си оставят парите, които имат, като подобряват здравните системи на съседите, това е голямата трагедия", каза Марков пред Bulgaria ON AIR.  

"И държавните, и частните болници работят при едни и същи условия, няма разлика във функционирането. Проблемът при една част от лечебните заведения е свързан с начина на предоставяне на държавна услуга, с управление на обществените средства. Средствата трябва да следват пациента. Той трябва да решава къде да отиват неговите средства - парите, които внася в тази система. Не осигурява възможността на онези, които са в тежка ситуация да не се налага да плащат от джоба си", коментира още Марков.

"Когато говорим за държавни и частни лечебни заведения, трябва да говорим и за увеличаване на оборота, колкото може повече пациенти да търсят лечебното заведение. На този етап частните се справят много по-добре. Трябва да се дават пари само за извършена дейност", категоричен е доц. Спасков.

Гледайте целия разговор във видеото.