България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С 300% е скочил кибертормозът: Момчетата мълчат, момичетата се влюбват в насилника

"Всичко започва в социалните мрежи и игровите платформи", каза експертът Явор Колев

27.02.2023 | 08:22 Редактор: Петя Кръстева

Близо 60% от децата в България са жертва на кибертормоз. 12 на сто от тях крият, че са заплашвани в социалните мрежи.

През последните три години, според доклада на Европол за тежката организирана киберпрестъпност, има увеличение с над 300% не само в България и Европа, но и в цял свят. Децата са най-уязвими към киберпрестъпления заради своите наивност, доверчивост и любопитство. Вече над 1 година провеждаме кампанията "Пази детето в интернет", която за този период успя да се срещне с над 120 000 деца в областните центрове, по-малките общини и села. Много от тях са ставали жертва или поне е имало опити за неправомерна комуникация. Това заяви експертът по киберсигурност Явор Колев в студиото  на "България сутрин". 

По думите му всичко започва в социалните мрежи и игровите платформи, където децата очакват да се общуват единствено със свои връстници. 

"Престъпниците създават профили на връстници на децата, започват комуникация, по-късно им искат снимки, включване на камерата и със записаните по-фриволни изображения започват изнудването. Целта им е не само всеки ден да получават сексуални материали от децата, но и да ги изведат в реалното пространство", поясни той. 

Според Колев момчетата обикновено не споделят с родителите си или с органите на реда за преживения тормоз, а просто се затварят в себе си. При момичетата пък е възможно да се стигне до влюбване в насилника, тъй като "те са много умели психолози и карат детето да се чувства значимо". 

"Що се касае за тормоза между ученици, той започва в социалните мрежи, където децата се чувстват по-анонимни, заради което си позволяват да отправят обиди. Това ескалира в конфликт", отбеляза Колев пред Bulgaria ON AIR

Експертът по киберсигурност е на мнение, че "родителите не си дават сметка как нещо може да започне в интернет и да приключи с тежко насилие в реалното пространство". 

Колев коментира и законодателството във връзка с престъпленията срещу деца.

"През 1999 г. нямаше никакво законодателство. По отношение на сексуалното насилие над деца имаше само един текст, който криминализираше разпространението на порнография. До момента всяка година законодателството се променя", подчерта той.

Гостът отправи и апел към родителите да изпращат сигнали до правоохранителните органи, когато преценят степента на заплахата.

Гледайте целия разговор във видеото.