България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Куче герой: Как Хера откри живи хора под руините в Турция

Трябва да е в добра оперативна форма през цялата година, каза водачът Благой Максимов

21.02.2023 | 10:15 Редактор: Вяра Димова

Българското куче Хера се превърна в герой, след като откри живи хора под руините в Турция. 

"При такова издирване кучето трябва да е фокусирано върху работата. Страничните дразнители не трябва да му влияят и да си свърши работата за която е обучавано", каза водачът на кучето Благой Максимов от Планинска спасителна служба – Разлог в ефира на "България сутрин". Той сподели момента, в който Хера откри жива жена под руините.

"Беше късен следобед. Тръгнахме си, защото се стъмваше. Кучето индикира мястото. На следващия ден се върнахме отново там. Един човек ме позна и каза, че, където е било кучето, през нощта са извадили живи хора", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR Максимов обясни, че лаейки, кучето сигнализира за живи хора. Така се обозначава мястото със спрей и екипите дeйстват.

"Хера е белгийска овчарка и сме заедно от 3,7 години. Важно е да се подберат работните качества на кучето и линия назад в потеклото. Но в основата на всичко са подготовката и процесът на обучение. Кучето трябва да е в добра оперативна форма през цялата година", коментира водачът на кучето.

Хера е най-високият клас на куче, което се използва при подобни операции. "Всеки ден сме заедно, правим разходки, обучаваме се. Хера е участвала при акции с изгубени хора в планината", стана ясно от думите на Максимов.

Гледайте целия разговор във видеото.