България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият роман "Швеге" е от първите за горяните, представя малко известни факти

Тодор Господинов подчерта, че романът е любовна история, която минава през много исторически събития

15.02.2023 | 09:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Писателят Тодор Господинов представя новият си роман "Швеге", който е и един от първите разкази за горяните.

"Швеге е прякорът на главния герой. Може да се разбере от текста как се генерира. Това е случай, при който група деца срещат немски офицери, които се изтеглят от България и един от немските офицери припознава сина си в лицето на главния герой. Оттам другите деца му измислят този прякор", разказа авторът Тодор Господинов в студиото на "България сутрин".

Според него в България не знаем много за горяните, защото умишлено тяхната съпротива срещу тоталитаризма е била укривана и неразказана през годините. Господинов смята, че е имало нагласа да се представя социалистическото общество като безоблачно и като място за живот, където няма проблеми или съпротива и всички харесват това, което се случва.

"Отне ми между 5 и 6 години да проучвам материали и да напиша текста. Тръгнах да пиша статия, обаче се оказа, че тази статия е твърде емоционална и твърде голяма и така се стигна след много работа до този по-голям текст", уточни Господинов.

Той обясни, че не може да отделиш емоцията от фактите, а в книгата има малко известни факти, които е чел в документи на Държавна сигурност, представени от държавните архиви, и даде за пример малко известни сведения за атентати срещу Вълко Червенков.

"Задължително трябва да прочетат този роман, защото в него се говори за любов. Този роман е любовна история, която минава през много исторически събития, но е вълнуваща и показва, че любовта е по-велика дори от най-тежките събития в живота на човека", каза Господинов.

Той сподели, че е мислил и за следваща книга, и за продължение, но това е много тежка работа. Премиерата на книгата ще се състои утре в 18:00 часа.

Гледайте целия разговор във видеото.