fallback

Сирийският народ загива - маските паднаха, но не и санкциите срещу страната

Много от оцелелите започват да загиват, алармира Мохамед Ибрахим

13.02.2023 | 09:09 Автор: Михаела Димитрова

В Сирия летищата работят, кацат самолети, но достъпът към страната е все така затруднен за предоставяне на помощи за пострадалите от земетресението.

"Зависи откъде идват помощите. Ако говорим за държавите, които са изпращали досега помощи и самолети, достъпът не е затруднен. Самолетите кацат директно в Дамаск, Алепо и в Латакия. Не е оправдание това, че няма достъп до Сирия. Досега около 20-ина държави са изпращали помощ - Индия, Иран, Алжир, Египет, Йордания, Венецуела, Русия, Китай, Пакистан, Ливан, Тунис...", заяви председателят на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим в "България сутрин" .

Той изтъкна, че Сирия не е получила помощ от Европа, каквото се оказала на Турция.

"Това не са обвинения, а факти. Никой не упреква защо се помага на Турция. Проблемът е защо не се помага на Сирия. Наистина не се помага и това е заради санкциите, които са наложени едностранно от САЩ, а Брюксел се съобразява с тях. И преди това земетресение Сирия загиваше и светът не обръщаше внимание. Там няма ток, горива, качеството на живот е много ниско, хуманитарната катастрофа е налице още преди земетресението", настоя Мохамед Ибрахим.

По негови думи много оцелели хора са загинали заради липса на грижа и лекарства.

"Това са дребни неща за една нормална държава, но в Сирия всичко е затруднено в момента. Тук говорим за човешки живот, бедствие, не трябваше така да се реагира, трябваше да отпътуват веднага самолети за Турция и Сирия. Тогава падат всички други съображения. Не можем да кажем, че всички сме се втурнали да спасяваме Турция. Тези спасителни екипи трябва веднага да пристигат, защото с всеки час може да се променя човешкият живот", каза още председателят на Асоциацията на сирийците в България.

Ибрахим допълни, че "земетресението не различава хората, а удря една географска област. "За мен маските падат - европейски ценности, демокрация, за какво ми говорят? Какви са човешките права, когато децата са загинали и няма кой да ги спасява?", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Мохамед Ибрахим заяви, че в Сирия има села, в които още не са отишли екипи.

"Трагедията ще покаже жестокото си лице. Апелирам към всички държави в света - Канада, САЩ, Австралия, Южна Америка, не само европейските държави - който има възможност, да помага на народа в Сирия. Много от оцелелите започват да загиват", каза още той.

"Проблемът е в политическата воля. Аз знам, че целият български народ помага, аз съм изумен, познавам до болка българския народ, възхитен съм от реакцията на българския народ за Турция и Сирия. Сигурен съм, че българското правителство прави всичко възможно. Апелираме към целия свят да отпада всичко, сирийският народ загива", заяви категорично Мохамед Ибрахим.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback