България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Празникът на сланината и греяната ракия се завръща в Априлци

Очакват се гости от цялата страна, от Турция и САЩ, каза кметът Тихомир Кукенски

10.02.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

На 11 и 12 февруари ще се проведе традиционният фестивал на сланината и греяната ракия в Априлци.

"Провежда се за първи път след пандемията от Ковид-19, новото е, че ще бъде два дни. Досега вторият ден беше за реанимация, но тази година никаква реанимация, който издържи", заяви кметът на община Априлци - Тихомир Кукенски пред "България сутрин".

Три конкурса съпътстват програмата - за най-добра сланина, най-блага греяна ракия и най-вкусно ястие със сланина. Допуснат се само местни хора в конкурсите, уточни кметът. 

"Сланината при нас няма аналог в страната, няма как да допуснем изкривяване на продукта. А журито е с опит, вече 10 години оценява сланината и ракията", каза Кукенски пред Bulgaria ON AIR.

Програмата ще бъде открита в 9 часа с 20 гайдар от Гайдарски състав "Родопски полъх" - Челопеч, гвоздеят на програмата ще бъде Валя Балканска. Гостите на фестивала ще могат да премерят сили в различни състезания. 

На фестивала на сланината и греяната ракия се очакват гости цялата страна, дори от Варна, Бургас, София, както и гости от Турция и САЩ.

Една от най-големите атракции на събитието е приготвянето на "бабина гозба".

"Приготвя се от 500 яйца, 50 кг сланина и 30 кг праз лук. Готви се за 2 часа и половина. Накрая почти става бой кой да се добере до чорбаджийския тиган", каза Тихомир Кукенски.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
4 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
Браво,ето един истински български празник,а не такива глупости по никое време,като тъй наречения чужд на нас "св.Валентин"....отврат! Сигнализирай за неуместен коментар