България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Лечева очерта бъдещето на спорта ни и каза дали ЦСКА и "Левски" ще имат нови стадиони

"Българският спорт е недофинансиран", категорична бе тя

31.01.2023 | 10:01 Редактор: Петя Кръстева

"Опитвахме да направим така, че хората да не усетят политическата криза през последните няколко месеца. Постарахме се да решим някои от най-съществените въпроси, пред които бяха изправени спортните организации. С тях изработихме новата програма за олимпийска подготовка - с насоченост към 2024/2026 г., за да дадем шанс на по-широк кръг състезатели да влязат в нея. Предоставихме възможност за решаване на проблеми, свързани с треньорските кадри", заяви служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ през последните две десетилетия "много от добрите специалисти" са заминали за чужбина поради липсата на адекватно финансиране и заплащане. 

"Успяхме да върнем някои от тях - 10 от нашите треньори се върнаха у нас, след като разбраха, че имат осигурена достойна заплата", отбеляза спортният министър. 

Лечева коментира и какво планира да направи Министерството на спорта с 3 млн. лв., които си върна. "3 млн. лв. може да са много, но все пак са недостатъчни с оглед на това, че българският спорт е недофинансиран. Най-сериозният въпрос е свързан със спортната инфраструктура. Средствата ще отидат при спортните организации, за да могат те да бъдат обезпечени", поясни тя. 

Пред Bulgaria ON AIR служебният министър на спорта обоснова и позицията си относно плувния комплекс "Червено знаме".

"Съоръженията са проектирани преди 40 години, затова смятам, че средствата, които ще бъдат вложени за реконструкция, няма да дадат възможност да се прилага ефективен тренировъчен и състезателен процес. Това биха били хвърлени на вятъра пари, защото те ще бъдат обърнати към миналото, а няма да дават перспектива за бъдещето", подчерта Лечева.

Гостът каза още, че за базата на Белмекен са осигурени генератори, за да бъде обезпечено електричеството и отоплението през зимните месеци.

"Който и да дойде на поста министър на спорта, трябва да направи цялостна картина на спортната инфраструктура и приоритетно да се инвестира върху възстановяването ѝ през следващите 5-10 години", категорична бе Весела Лечева. 

Сред предложенията за реформи бе изграждането на нов национален стадион. Според Лечева такъв е необходим, а за да бъде изграден, е нужно единодушие между спортното министерство, БФС и Столичната община, след което да се избере подходящ терен, да се потърси финансиране и да се вземе решение какво ще се случи със стария.

"В спорта все още не е реализиран успешен модел на публично-частно партньорство, затова се надявам, че процедурата за концесията на стадион "Георги Аспарухов" ще бъде първият такъв", обяви още тя. 

От изказванията на Лечева стана ясно, че създаването на съвместно дружество между държавата и ЦСКА е в своя финален етап, а държавата ще се включи с 28,5 млн. лв.

"На заден план през последните 20-30 години остана спортната инфраструктура. Ако съпоставим финансирането за спорт с БВП на България, то е 0.09%. Ако гледаме с какви бюджети разполагат страните от ЕС, ще видим, че там е 0,4 до 1,5%", призна тя.

Спортният министър каза още, че комуникацията между ведомството и спортните федерации е добра. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
срам
преди 1 година
тази е срам за спорта, заради връзката и с мафията.......... Сигнализирай за неуместен коментар