България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Богдан: Нощта беше напрегната, започва почистване с тежки машини

"Държавата е отпуснала по 575 лв., които са взети от всички пострадали граждани", каза Христо Иванов

27.01.2023 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

Обявиха частично бедствено положение в селата Богдан и Каравелово. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило.

"Нощта при нас мина напрегнато и в очакване да намалеят количествата валежи, евентуално да спадне нивото на реката ни. Притеснения винаги има, но ще се опитаме максимално бързо да изчистим довлечените наноси и пръст", каза кметът на село Богдан - Христо Иванов за "България сутрин".

Той подчерта, че верижните машини вече са на място и всеки момент ще започнат почистване.

"Голяма част от хората обитават домовете си, за ремонтни дейности е още рано да се говори, тъй като влагата по къщите е доста сериозна и не позволява никакви строителни дейности, въпреки че някои хора започнаха такива. Сега мерките бяха адекватни и бяха взети навреме, ситуацията е такава, че малко над селото има места, които са засипани с огромно количество пясък", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му рано или късно този пясък ще премине през коритото на тяхната река.

"Дори сега да почистим, след известно време, когато се повиши нивото на водите, отново ще бъде довлечена земна маса и пясък. А държавата е отпуснала по 575 лв., които са взети от всички пострадали граждани, както и храни, които периодично изпращаха за пострадалите от наводнението хора. Средствата са глътка въздух, те не са достатъчни, надявам се, че и занапред държавата ще помага", подчерта кметът.

Христо Иванов поясни, че в момента хранителни доставки и такива на вода няма, тъй като няма и толкова голяма нужда: "Възстановено е водоснабдяването на селото. Имаме годна питейна вода."

Гледайте целия разговор във видеото.