fallback

Бизнес с кауза: Програма помага на социални предприемачи

"Три идеи получават финансиране от по 10 000 лв.", каза Александра Мирчева

20.01.2023 | 07:57 Автор: Искра Ангелова

Бизнес, но с кауза. Социалното предприемачество става все по-популярно у нас. Можем да го обясним с израза "Това не е просто бизнес". Това е и слоганът на програмата за социално предприемачество на Български център за нестопанско право. За 12-а поредна година започва и обучителна и менторска програма за подкрепа на социални предприемачи.

"Това не е просто бизнес" - такъв слоган сме сложили на програмата на Българския център за нестопанско право - "LET's GO", защото социалното предприемачество адресира значими социални проблеми в нашето общество, екологични такива. С печалбата от продуктите, които предлага и създава обществото, отново да инвестира в развитието на каузата и разрешаването на тези проблеми. Това са бизнеси с кауза, които понякога могат да адресират уязвими групи от нашето общество, често невидими, понякога забравени, но много способни", каза координаторът на програмата LET's GO Александра Мирчева в студиото на "България сутрин".

По ѝ стана ясно, че това може да са самотни майки, деца, хора с увреждания, както и бежанци.

"Други дейности са свързани с опазването на природата, опазването на традициите, културни и образователни идеи. В нашата програма през годините сме работили с над 200 граждански организации, които се включват. Социалната "Чайна" във Варна, която дава работа на младежи, които излизат от домовете, страхотен пример са те. "Чудната градина" в град Добрич - една зеленчукова и цветна градина, която се развива и отглежда от младежи със затруднения, тя продават продукцията си след това, а хората в Добрич се радват на чиста продукция", допълни Мирчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

А "Светът на Мария" в София работи с младежи с ментални затруднения, които предоставят кетъринг услуги.

"Програмата е с гръмкото име LET's GO", защото нашата цел е организацията е да стане от идея в бизнес план. Програмата е обучителна и менторска програма. В рамките на 3 месеца 12 организации преминават обучение за това как да планират, как да направят бизнес план, да идентифицират точната идея, пазара, потребителските нагласи и т.н. Могат да кандидатстват граждански организации и народни читалища", коментира тя.

И подчерта, че не е нужно кандидатите да имат конкретна идея, тя може да се избистри по време на процеса.

"Накрая 12-те организации представят своите идеи пред жури. Те определят трите организации с най-добър бизнес план и финансова прогноза. Винаги е трудно за журито, защото идеите са страхотни и дискусиите продължават дълго време. Три идеи получават финансиране от по 10 000 лв.", добави Александра Мирчева, като поясни, че няма ограничение за възрастта на участниците.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback