България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директорът на БАБХ: Държавата си връща контрола по границата с Турция, винаги е имало дезинфекция

"Дневно изследваме до 50 проби за пестициди в лаборатории", заяви Иван Шиков

13.01.2023 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

Държавата отново поема контрола върху извършването на дезинфекцията на ГКПП "Капитан Андреево". Дългогодишният договор с частната фирма ще бъде прекратен.

"Българската агенция по храните през 2013 година е сключила договор с частна фирма, която да извършва дезинфекцията на границата с Турция. Оттогава досега тази фирма извършва този контрол. Истината е, че на границата ни с Турция винаги се е извършвала дезинфекция - преди това тя е била периодична - когато се появи риск или са избухвали заразни заболявания на границата, да се предпази нашата територия", каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Иван Шиков в студиото на "България сутрин".

Според него сегашното решение е взето с оглед на това контролът да бъде ежедневен и да може да се контролира процеса от различните страни.

"От 2022 година сме свидетели на това как управляващите към онзи момент направиха първите стъпки да се възстанови контрола върху границата и да се върне отново на държавата. Затова и със сегашното ръководство на служебното правителство се предприеха действия в тази посока, и министър Гечев, когато бяхме заедно на границата, обяви пред медиите, че държавата предприема стъпки да си върне контрола. Несериозно е да се смята, че държавата с целия инструментариум и всичкия си ресурс не би могла да се справи с подобно действие", допълни Шиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че на 12 март изтича срокът на фирмата с БАБХ.

Попитан кога най-рано може да имаме държавна лаборатория на границата, Шиков отговори: "Вече веднъж стартира поръчката по отношение на закупуването на 4 апарата, които да извършват изследванията на пестицидите. Поръчката беше спирана и заради това загубихме известен период от време. В понеделник ние отново стартираме поръчката и в най-скоро време може да реализираме този проект, стига да нямаме обжалване от страна на участниците."

По думите му те са намерили няколко работещи варианта в тази посока.

"Пробите сега се изпращат в София, до преди 2 месеца имахме само една лаборатория - Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК), която беше референтна по отношение контрола на пестицидите. Тя извършваше до 25 проби на ден. В края на ноември пуснахме втора лаборатория в София, на която капацитетът ѝ е колкото на ЦЛХИК, така че към момента ние изследваме до 50 проби за пестициди", поясни директорът на БАБХ.

Според него общественото мнение е, че Агенцията по храните е свързана с негативни новини и порочни практики.

"Поемайки поста на изпълнителен директор, в едно от първите си интервюто заявих, че ще работя в посока да се подобри имиджът на Агенцията в положителна посока. Имиджът ѝ се изгражда от всички нейни служители. Важно е да се покаже, че проблемите не са свързани само с границата", категоричен е Иван Шиков.

Гледайте целия разговор във видеото.