Демерджиев: Разследваме "златния гьол", МВР поема контрола и го оставяме в историята

Оградата по границата ни се преодолява за минута, обяви вътрешният министър

12.01.2023 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

МВР започва разследване на цялата схема, по която е бил стопанисван т.нар. "златен гьол" на "Капитан Андреево". Това обяви след инспекция на съоръжението вътрешният министър Иван Демерджиев. И отбеляза, че мигрантският натиск към България е намалял.

"Златният гьол" на "Капитан Андреево" остава в историята, потвърди Иван Демерджиев. 

"Ние ще поемем контрола върху така наречения "златен гьол" и милионите, които се изливат в джобовете на хора с прякори – няма да се изливат повече, а ще останат в българската държава и граждани", каза Демерджиев.

МВР започва и разследване на цялостния начин, по който е стопанисван "златният гьол". Въпреки че беше установено, че касовите апарати на съоръжението не са свързани със системата на Приходната агенция, почти две години по-късно не е образувана дори преписка.

"Странно е защо, след като НАП констатира редица нарушения в МВР, няма нито една преписка – това ще се промени", заяви Демерджиев.

През 2002 г. със заповед на тогавашния министър на земеделието Мехмед Дикме "гьолът" е преструктуриран в по-модерна инсталация. С идея да се ползва само при епидемия от син език, а не постоянно, с промяната на държавното управление обаче и предназначението се променя.  

"За съжаление, правителството на Бойко Борисов, казвам конкретно Бойко Борисов, защото той е човекът, при когото границата се дава на частници, свързани с подземния свят – го направиха бизнес", посочи Мехмед Дикме.

Той посъветва да не се ангажират много институции с обслужването на дезинфекцията на границата, защото отговорността се размива и се поражда корупция. 

"Автоматично веднага да вдигнат "гьола", да не се събират никакви такси и колите да си преминават свободно. Ние се излагаме пред целия свят, хора седят там, събират пари, стават опашки, клаксони събота-неделя, затова държавата стана съучастник да събираме пари на частници, без да са инвестирали нещо в този "гьол", обясни Дикме.

От границата Демерджиев коментира и миграционния натиск, като отбеляза, че на дневна база се правят по около 200 опита за преминаване на българска територия, което е в пъти по-малко с пика, когато са правени по 1600 опита дневно. 

"Тази ограда, която толкова живо ви вълнува, се преодолява за минута, така че дали по нея има, или няма дупки, това не ни помага с мигрантския натиск. Помага ни техниката, която седи зад оградата", подчерта Демерджиев.

До края на годината се очаква 110 километра от границата в района на Резово да бъдат обезпечени с техника. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС