България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От сутринта търсим алкохол и пием на работа. Защо сме толерантни към този проблем?

Не става въпрос за инцидентно пиене при случая във Враца, заяви Светлана Йорданова

12.01.2023 | 09:28 Редактор: Вяра Димова

Положителна се оказа пробата за алкохол на лекарката, пристигнала на катастрофата край Враца, при която загина 3-годишно дете. Случаят породи отново въпросите за употребата на алкохол по време на работа.

"Има редица симптоми, които говорят, че от една обикновена злоупотреба човек е развил зависимост към алкохола. Това е сериозно заболяване, рецидивира. Веднъж, който се е е разболял от това, трябва да полага грижи за здравето си през целия живот", заяви управителят на клиника за зависими от алкохол Светлана Йорданова в "България сутрин".

Най-сигурните симптоми са, когато човек губи контрол над количествата, които употребява, подчерта тя.

"Един от симптомите е тогава, когато човек още сутрин или на обяд изпитва необходимост да изпие дадено количество алкохол, за да нормализира вътрешното си състояние", поясни специалистът пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Йорданова има голямо противопоставяне в статистическите данни.

"От една страна сме толерантни към хората, които пият. От друга - голям процент от хората стигматизират това заболяване, не желаят да признаят, че става въпрос за заболяване. Има висока нетолерантност към хората, които са в плен на заболяването", коментира тя.

Първият сигнал, че човек има проблем, е пиенето по време на работа, подчерта Йорданова и допълни, че работодателите трябва да имат наблюдения.

"За всеки един работодател трябва да свети червена лампа. Напоследък имаме все повече работодатели, които сами насочват своите подчинени към това да потърсят помощ. Лекарската професия е високорискова, неусетно хората търсят разтоварване от стреса и прибягват до алкохол. Колкото по-висок е стресът, толкова по-честа е употребата", изтъкна гостът.

Във връзка със случая във Враца Йорданова коментира, че корените са много по-дълбоки и не става въпрос за инцидентно пиене и необмислено решение.

"Според мен става въпрос за заболяване в определена фаза, което може да бъде овладяно с помощта на специалисти. Дълбоко съм убедена, че нито един лекар няма да изпие такова количество алкохол и да отиде на работа. Когато за един служител се знае, че по време на работа употребява алкохол, задължително трябва да бъдат сигнализирани ръководните органи", коментира тя.

Според нея нормална реакция е да се подаде ръка. "Човек, болен от алкохолна зависимост, има нужда от твърда любов", каза управителят на клиника за зависими от алкохол. За контрол не може да се говори, когато става въпрос за зависимост, заяви категорично Йорданова.

"Тогава, когато все още могат да се контролират определени количества, става въпрос за обикновена злоупотреба. Колкото на по-ранен етап близките, които виждат притеснителни симптоми и потърсят помощ, толкова по-добри са резултатите", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.