България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ползваме стари влакове поне до 2026 г., мотрисите са средно 40-годишни

По думите на Красимир Папукчийски предстои ремонт и модернизация на 207 вагона

12.01.2023 | 09:16 Редактор: Петя Кръстева

За последната година и половина има общо 28 случая на запалвания в подвижния състав на БДЖ.

15 са запалванията в БДЖ при товарни и пътнически превози. Взехме спешни мерки във връзка с това, че напоследък се наблюдава недостатъчно обезпечаване с резервни части за текущите ремонти и мониторинга му. Положението в някои от депата за поддържка на локомотивите е почти критично. Условията на труд са в окаяно състояние, което е довело до отлив на голям брой от персонала, има над 380 вакантни длъжности. Това заяви зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски в ефира на "България сутрин".

По думите му служебното правителство е заварило във фрапиращо състояние и новите 7 смарттрона, които бяга доставени през 2019 г. - именно заради непредвиден договор за поддръжка.

"Не можем да говорим за липса на изправни локомотиви и вагони, а по-скоро за липсва на добро поддържане и мониторинг. Разпоредил съм на БДЖ да достави системи за контрол на електрическите части на локомотивите, които доведоха до събитията в последно време", каза зам.-министърът. 

Гостът подчерта, че средната възраст на подвижния състав на БДЖ е 40 години. По Плана за възстановяване очакваме нови 70 push-pull влакове, двуетажни такива и електромотриси. Предвидено е процедурата да бъде обявена през януари, а най-късно до юли да има договор за доставка.

"Сроковете по процедурата предвиждат доставка в рамките на 36 месеца или през 2026 г.", поясни Папукчийски. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът каза още, че около 70% от пътническите вагони не са претърпели капитални ремонти.

"Подготвя се процедура за ремонт и модернизация на 207 вагона от парка на БДЖ. Предвидено е най-малкото да бъде изградена противопожарна система, която липсва към момента", констатира той. 

Според Папукчийски, докато качеството на услугата не бъде подобрено, не можем да коментираме промяна в цената на билетите. 

"Трябва да гоним повишаване на параметрите. Не можем да се похвалим с висока средства скорост на територията на мрежата", отбеляза гостът, като допълни, че в рамките на първите 6 месеца на годината пътниците би трябвало да могат да си закупят онлайн билет.

"Едни от основните клиенти на БДЖ са младите българи", каза Папукчийски.

Зам.-министърът на транспорта коментира и ситуацията в Сърбия, където цистерни с амоняк дерайлираха край Пирот. "В момента в Сърбия имаме два 50-тонни крана, 11 служители на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Надявам се движението да бъде възстановено още утре", обяви той.

Папукчийски направи и равносметка за свършеното към момента от служебния кабинет. Той отличи като успех задействането на процедурите по Плана за възстановяване, споразумението за изграждане на трети мост на река Дунав, подобряването на корабоплаването.

Гостът алармира, че състоянието в "Български пощи" не е никак добро. "Най-притеснително е, че след кибератаката не са си възстановили позициите. Тя е довела до финансови щети от над 15 млн. лв. Услугата е под всякаква критика. Инвестиции не са правени. В Плана за възстановяване и устойчивост са отделени около 105 млн. лв.", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
шопендар
преди 1 година
КОЙТО ИЗВЪРШВА ТЕХНОТЕСТА НА ВАГОНИТЕ И ЛОКОМОТИВИТЕ.,ТОЙ ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА АВАРИИТЕ Сигнализирай за неуместен коментар