България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Ботев е велик пример, нужни са ни повече хора като него

Образът му е възхваляван, но и недолюбван от съвременниците му, каза проф. Пламен Митев

06.01.2023 | 08:12 Редактор: Вяра Димова

Днес се навършват 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев.

"Безспорен е неговият поетичен талант, който издига на друго ниво българската поезия от 19 век. Да ден днешен това е велик пример. Ботев се изявява като един от най-ярките публицисти от възрожденската епоха. В паметта на всички поколения българи той ще остане със саможертвата, която дава в името на българската свобода", каза историкът проф. Пламен Митев в студиото на "България сутрин".

Героичният път, който Ботев преминава - от Влашко до Врачанския балкан, е една еманация на мечтите на няколко поколения българи, подчерта историкът.

"Когато говорим за образа на Ботев, трябва да отчитаме поне тези три елемента, които открояват неговото присъствие в историята", коментира проф. Митев пред Bulgaria ON AIR.

Според него знаем твърде малко за Ботев. Колкото и да е писано за него, продължителни периоди от неговия живот са бяла страница в историята ни.

"Не разполагаме с достатъчно документални свидетелства, с които да възстановим всичко онова, което е свързано с неговия живот. Ботев е възхваляван, но и недолюбван от своите съвременници. Това може да се проследи след годините на Освобождението до днес. Причината е неговата характерна отдаденост на делото, което поема. Изтъкан е от противоречия, носител е на крайности и това предизвиква неодобрението на по-възрастните. От друга страна младите хъшове припознават в него свой истински лидер", допълни историкът. 

По думите на проф. Митев всяко поколение българи трябва да търси своята гледна точка при реконструирането на житейския път на националните ни герои.

"Ботев ни дава ярък пример. Всеки може да открие в неговата съдба нещо личностно и да го използва като мотив. Днес са ни нужни повече хора като Ботев, Левски", посочи той.

Историкът смята, че много българи следват заветите му и даде пример със студентите от Софийския университет.

"През последните 30 години те дадоха пример как трябва да се борят за идеалите на Левски и Ботев. Многократно студентите демонстрираха своето активно отношение към политическото ни злободневие. Виждаме нашите управници как потъват в личните си пристрастия, което спъва онова, което всички очакваме да се случи в България", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа