България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хаос с картите и билетите в София? ЦГМ: Справихме се перфектно, проблеми няма

Пламен Църноречки: Много бавно и постепенно ще налагаме глоби и наказания

05.01.2023 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Нови правила и нови проблеми при пътуването с градския транспорт в София. Защо внедряването на променената система за пътуване повиши общественото недоволство?

"В ЦГМ проблеми няма. Справихме се перфектно с внедряването на този етап от новата система за таксуване. Билетите, които се купуват от водача, имат баркод, който трябва да се прочете на малко по-различно място на валидатора от картата. Трябва да е леко по-далеч от самия билет, за да фокусира устройството и да стане прочитането", заяви Пламен Църноречки от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в "България сутрин"

"С приложението в момента се работи, след известно време нещата ще бъдат уеднаквени с нашите билети. Билетът Mpass започва да тече от момента, в който си го купил. След 30-те минути можете да продължите пътуването. Тогава се появява друг код, който позволява на контрольорите да видят, че вие сте редовен и може да продължите пътуването си. Времето започва да тече в момента, в който хората си купят Mpass билет", обясни още гостът на Bulgaria ON AIR.

Църноречки показа хартиената карта от 80 ст., която лесно може да се ползва за краткосрочните билети за прекачване в рамките на съответните минути. Желателно е да не зареждате повече от 10 билета наведнъж, обърна внимание той. Пластмасовата карта, която е на цена 3 лв., може да съдържа всички превозни документи с различна продължителност.

Докога няма да ни глобяват в градския транспорт?

"Достатъчно коректна компания сме и ще напомняме дълго на хората, че трябва да валидират. Няма да има ограничения. Колкото трябва - толкова. Ще има период на адаптация, много бавно и постепенно ще налагаме глоби и наказания", обеща Църноречки.

Гостът от ЦГМ съветва хората да влизат в превозното средство винаги с подготвена в ръка карта, за да става по-бързо валидирането.

"Ще изпълняваме решенията на Столичния общински съвет. Много беше трудно взимането на тези решения дали да се увеличава цената на транспорта в София. Качва се бензин до небето, газ - не знаеш къде е, метрото работи на ток. Цената на картата и билета трябва да е с 30-40% повече. Ние нищо не сме качили, това е един компромис. Целта ни е да мотивираме граждани да пътуват с транспорт, а не с кола", подчерта Пламен Църноречки.

Близо 40 хил. билета са продадени за 4 дни от 30+, a 5-6 хил. са продадените билети 60+.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
марги
преди 1 година
Голямо удобство няма що! Нищо не разбрах! Сигнализирай за неуместен коментар