България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Четири затъмнения през 2023 г. - две лунни и две слънчеви, ще наблюдаваме и комети

Едното от тях ще се види с изгрева на Луната с невъоръжено око, каза астрофизикът Пенчо Маркишки

04.01.2023 | 08:20 Редактор: Вяра Димова

В началото на тази година две редки комети ще прелетят край Земята за първи път от Каменната ера насам. 

"Кометите вече се наблюдават и любителите в България ги снимат с любителски средства. По фотографски път могат да се регистрират много слаби обекти. Това са две малки комети, от които едната е по-коментирана, това е C/2022 E2 (ZTF). Тя ще бъде най-ярка около началото на февруари, когато теоретично би могла да се види с невъоръжено око, но на практика ще бъде нужен бинокъл", каза астрофизикът Пенчо Маркишки в "България сутрин".

Около 42 млн. км ще е максималното приближаване около 1 февруари, когато е и най-високата яркост, тъй като тогава е най-близо до Земята.

"Кометите, които започват със C, техните орбитални периоди са много дълги. Кометата C/2022 E2 (ZTF) е с период от 50 000 години, което означава, че може неандерталците са я видели", посочи гостът.

Маркишки допълни, че кометата може отново да се завърне за няколко десетки хиляди години, като за този период силно зависи от ред условия.

"Ако кометата премине покрай планета, която леко изменя нейната орбита, може този период да се удължи или скъси. Трудно предвидимо е", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

През тази година ще има четири затъмнения - две лунни и две слънчеви, които са разпределени. Те са разпределени в два сезона на затъмненията.

"Първото ще бъде на 20 април - хибридно слънчево затъмнение. Това означава, че в определени части, в случая на лунната сянка на Земята, затъмнението се наблюдава като пръстеновидно. В средата на лунната сянка е пълно", коментира гостът.

Частично затъмнението ще бъде наблюдавано от цяла Югоизточна Азия и Австралия, Западната част на Тихия океан и Източната част на Индийския океан. В България то няма как да се види, каза още астрофизикът.

"За сметка на това второто затъмнение, което е лунно - вечерта на 5 май, ще се види с изгрева на Луната с невъоръжено око", отбеляза Маркишки.

Следващото затъмнение ще бъде през октомври - ще е слънчево затъмнение. То е пръстеновидно и ще наблюдава от Америка. Четвъртото и последно затъмнение за 2023 година, ще е на 28 срещу 29 октомври - частично лунно затъмнение. През годината има и три по-интензивни метеорни потока, обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.