България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неразбраната в миналото "Пиеса за двама" на Тенеси Уилямс с премиера у нас

Актрисата Нона Йотова и режисьорът Елена Панайотова разказаха за спектакъла

20.12.2022 | 09:22 Редактор: Тодор Петров

Ден преди премиерата на "Пиеса за двама" в студиото на "България сутрин" гостуваха актрисата Нона Йотова и режисьорът на спектакъла Елена Панайотова. 

"Тенеси Уилямс пише тази пиеса 10 години, пренаписва няколко варианта. Този, който играем премиерно в България, никога не е бил превеждан в този му вариант. Една изключително иновативна за времето си пиеса, която остава неразбрана. Главните действащи лица са брат и сестра, има изключителни характери в "Пиеса за двама", коментира Панайотова за Bulgaria ON AIR

По думите ѝ Тенеси Уилямс винаги опитва да ни подскаже какво има под страха и социалната изолация. Героите в пиесата се борят със страха си чрез изкуство - станали са актьори и създават театър.

За Нона Йотова това е трети образ по пиеса от Тенеси Уилямс.

"Моята героиня е събирателен образ на всички героини на Тенеси Уилямс, защото те са посветени на тези негова "луда" сестра, която е била най-близкият му човек. Те са били неразделни и много са се обичали. В пиесата няма нещо, което да ни притесни, напротив. Има си светъл край, страхът е в самите нас. Театрали казаха, че тази пиеса е театър за театъра - героите са пътуващи артисти", посочи актрисата.

Според гостите в студиото посланието на пиесата е, че способността да съчувстваш на другите хора те прави човек и помага за оцеляването ни. Оставяме себе си настрани, за да помогнем на друг човек. А персонажите в пиесата преминават през различни състояния.

Гледайте целия разговор във видеото.