България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо ролята на президента е ключова за съставяне на кабинет и какво следва след ветото?

Д-р Колев: Ключова роля има президентът - трябва да подпомага процеса за образуване на редовно правителство

15.12.2022 | 10:03 Редактор: Вяра Димова

След като първият мандат се оказа неуспешен, по процедура следва президентът Румен Радев да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната".

"Процедурата по връчване на първия мандат за образуване на правителство е идентична с процедурата на връчване на втори проучвателен мандат. Единствената разлика е в парламентарната група, която номинира кандидата за бъдещ министър-председател. Конституцията на Република България не предвижда срок, в който да се проведат консултации", каза преподавателят по Конституционно право в СУ д-р Орлин Колев в "България сутрин".

Той поясни, че когато се връчи мандат на съответната парламентарна група, има 7-дневен срок. И вече сме изправени пред втория опит за образуване на правителство.

"Ролята на президента е да подпомага процеса по образуване на редовно правителство. Ако има наченки, които да сочат към бъдеща консолидация на парламента по повод образуване на правителство, то не виждам пречка консултациите да протекат в срока, в който протекоха първите", коментира преподавателят пред Bulgaria ON AIR.

Служебното правителство е следствие от невъзможността на парламента да излъчи редовно, затова не може да се обвинява президента за узурпиране на властта, каза гостът. 

"Ключовата роля на президента е да подпомага процеса за образуване на редовно правителство. Следва да се даде разумен срок, съобразен с предпоставките на днешния ден. При третия мандат е по-различно - президентът е обвързан със седем дневен срок да връчи мандата. Оттам насетне няма срок, в който парламентарната група да посочи кандидат за  министър-председател, структура и състав на кабинета", посочи той.

Според него можем да се мисли, че президентът узурпира властта, тогава, когато прекрачи разумността на този срок. Д-р Колев коментира и наложеното вето на президента:  

"Законът следва да се върне в Народното събрание и евентуално да бъде прегласувано. Ветото е очаквано от обществото действие. Мотивите са сериозни и всички партии, които бързо приеха промените в Изборния кодекс, следва внимателно да прочетат мотивите. Тук президентът показа как не само Конституционният съд, а всеки един друг висш държавен орган, следва да брани Конституцията. Това се отнася и за самите Народни представители", обобщи в края на разговора преподавателят. 

Гледайте целия разговор във видеото.