България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без изненада: Мястото на автобусната катастрофа е без знаци, маркировка и светлоотразители

Диана Русинова уточни, че има ясен спирачен път и водачът не е бил заспал

12.12.2022 | 09:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Тежък инцидент стана снощи край Миладиново, в който загина жена, а над 10 са ранени. Други са изпратени към болници. Работи се по две версии – първата е техническа неизправност, а другата човешка грешка.

"Този път е в състояние, което не е съвместимо с действащите правила и норми в република България. Поредният пример за това как път е изоставен на произвола на съдбата. Няма пътна маркировка не само там, където е станал пътният инцидент, а изобщо няма. Има само на средната разделителна линия, но при всяко положение е излязла извън експлоатационна годност много отдавна. Крайни линии преди банкета няма, светлоотразителни котешки очи по мантинелата също няма", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в "България сутрин".

По думите ѝ самата АПИ е признала, че там трябва да има знак, който казва, че следва опасен завой наляво и ограничение на скоростта 40 км/ч., но дори не е имало следа някога там да е поставян такъв.

"Имали сме множество сигнали за този път. Многократно сме изпращали информация на АПИ за това, че има проблем с пътнознаковото стопанство и проблем с маркировките. Дори на място самият участък е толкова хлъзгав, че с обувки може да се хлъзне човек. Става дума за грешка, която е допусната от водача, но големият въпрос е защо той е сгрешил. Той е опитен водач, а превозното средство най-вероятно отговаря на всички изисквания", посочи Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че водачите нямат способността да предвиждат бъдещето, за да установят какво следва, а стопанинът на пътя не се е погрижил да каже по ясен и безспорен начин на участниците в движението, че следва опасен завой и трябва да се намали скоростта.

"Последният знак след населеното място, който се вижда, е, че трябва да поставим вериги при сняг и зимни условия, което е смешно, при положение че снощи температурата беше 17 градуса, но важният знак, който ни предупреждава за нещо конкретно и може да ни спаси живота, го няма", категорична е Русинова.

Тя уточни, че има ясен спирачен път и водачът не е бил заспал. Освен това има мантинела, по която има ясни следи от това, че преди това е била удряна, което показва, че преди това там са ставали удари.

Гледайте видеото с целия разговор.