България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ: Шансовете за кабинет са 50:50, "Продължаваме промяната" е политическо свлачище

"Ключа към всичко държи ДБ", смята Петър Николов

09.12.2022 | 09:09 Редактор: Петя Кръстева
ГЕРБ: Шансовете за кабинет са 50:50,

Стартираха преговорите за съставяне на правителство, начело с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Такива бяха проведени с "Демократична България", БСП и "Български възход". Срокът за връщането на изпълнен мандат или празна папка е понеделник.

Шансовете за съставяне на правителство са 50:50. Важно е политическите партии да си дадат сметка за цената, която ще платят, в случай че не гласуват за това правителство и изпратят България на предсрочни избори. Между политическите сили цари единодушие, че проф. Габровски е изключителна кандидатура - човек с професионални успехи и опит, който е отдалече по равно от всички партии. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов в "България сутрин".

По думите му, ако кандидатурата на неврохирургът бъде отхвърлена, ще е много трудно да се намери по-добра в бъдеще. 

"БСП и "Демократична България" не могат да поставят националния пред партийния си интерес. Всяка партия се бои, че бъде ли първата, която направи крачка към разрешаване на кризата, но все пак отидем на нови избори -  ще бъде наказана", смята народният представител. 

Според Николов "ключа към всичко държи ДБ".

"В момента те са се хванали за шлифера на "Продължаваме промяната" и не смеят да направят нищо без тях. Ако решат да подкрепят кабинет, отговарящ на всички изисквания и желания, които имат - ще решат два проблема за себе си. Ще покажат, че могат да бъдат градивни и ще се откъснат от "Продължаваме промяната", констатира той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът е на мнение, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев е "политическо свлачище, което ще последва съдбата на ИТН и "Мутри вън".

"Този тип политически сили взривяват политическия консенсус, изкайки нови избори, защото смятат, че в даден момент ще ги спечелят. В крайна сметка те изчезват, но са в състояние да завлекат партньорите си със себе си", обобщи той.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа