България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Служителите в МВнР спират работа, настояват за двойно увеличение на заплатите

Мартин Колев: Стачните действия ще продължат, докато не се намери решение на исканията

02.12.2022 | 09:53 Редактор: Вяра Димова

Българските дипломати започват първата в историята на страната стачка. Исканията им са за увеличение на заплатите.

"Ние сме на работа, но днес няма да работим. Отправяме апел - възможно най-бързо да бъдат намерени решения на нашите проблеми", каза председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев в ефира "България сутрин".

По думите му 100% увеличение не е никак много на заплати от 800-1000 лева за хора с висок ценз, с много изисквания за постъпване на робота.

"Това за нас не е голямо увеличение. Дори не знам дали ще успеем да достигнем до някои други, сродни на нашето ведомство, служители, които взимат двойно повече от нас", каза още Колев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази надежда да се намерят средства за служителите и допълни, че това е много дълго отлагане на проблема.

"В началото на годината ние вече бяхме най-бедното министерство. С инфлацията от 30% единствено би ни върнало на позиция, в която отново да сме най-бедни. Това за нас не е приемливо", подчерта той.

Мартин Колев заяви, че стачните действия ще продължат, докато не се намери решение на исканията.

"Заплати, командировъчни и за порочната практика да бъдат намалявани основните месечни заплати, когато отиваме на мандат в чужбина. Това е практика, която се прилага само в нашето министерство. Има други министерства, които също изпращат свои служители зад граница - това при тях не се случва с намаляването на заплатата" изтъкна Колев.

Той допълни, че на този етап стачката ще бъде само в Централното управление. Има готовност и за организация на служителите зад граница. Консулските услуги зад граница няма да бъдат прекъсвани, но е възможно да бъдат забавени.

Гледайте целия разговор във видеото. 

3
0 rate up comment rate down comment 0
К
преди 1 месец
Да се насочат към частния сектор, не заслужават никаква заплата, те са некадърници. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
hp22
преди 1 месец
който не му изнася да напуска и на свободния пазар на труда, макар че истината е мн проста - няма не нагласен конкурс в държавната администрация , колкото до външно - не случайно го наричат "НАШТО'', защото всичка са роднини Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Заплатите наистина са смешни. Не е нормално да имаме каквато и да е външна политика със заплати по-ниски от касиерка в Лидл. Сигнализирай за неуместен коментар