fallback

Защо пипат изборните правила и тласкат ли ни партиите към нови избори?

Цветанка Андреева и Слави Василев влязоха в спор в студиото на "България сутрин"

21.11.2022 | 09:24 Автор: Вяра Димова

ГЕРБ ще оттегли няколко от предложенията в Изборния кодекс, включително ще подкрепи и Обществения съвет към Централната избирателна комисия да бъде в по-разширен състав. С тези компромиси от партията на Бойко Борисов се надяват да има правителство в първия мандат. 

"Изборните правила не бива да се променят преди нови избори. Отново ставаме свидетели на обрат, който по всичко личи, че има привкус на нечистоплътни политически намерения от страна на коалицията, която прие хартиената бюлетина", заяви политологът Слави Василев в ефира на "България сутрин".

"И двете страни имат своите легитимни основания да критикуват типа гласуване и да защитават собствените си тези. Опасността не е в спора между групите партии, а в разрушаването на доверието в изборната технология. Това вече отива към оспорване на честността на изборите. Виждам опасност в това, че партиите не сядат да говорят по темата, а се мъчат в егоистична полза да взривят социалния мир", каза политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Според Слави Василев ниската избирателна активност се дължи не на технологията на гласуване, а на недоверието на гражданите.

"Първо по отношение на устойчивостта на политическата система. Тя очевидно не успява да роди нито мнозинство, нито път напред", допълни той.

"Големият проблем и при БСП, и при ДПС - има специфики в електората, за които машинното гласуване представлява своеобразна рестрикция, но това е преодолимо. Тук съм съгласна, че може да се култивира вотът. Проблемът е в недоверието на голяма група от хората към сигурността на машинния вот", коментира още Андреева.

"Насажданите страхове от страна на политическото ръководство на партиите, които искат да избегнат машината, и насаждането на подобно мнение от г-жа Андреева, че софтуерът се манипулира, са пълни глупости. Хартиената бюлетина е най-добрият начин, само че политическият процес в България е такъв, че администрирането на вота поражда огромни съмнения", оспори мнението ѝ Василев.

Според него нито една от партиите, в случая "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които споделят известни виждания заедно, няма дългосрочен интерес за партньорство.

"Видяхте, че "Продължаваме промяната" влязоха в коалиция с ГЕРБ и ДПС, две седмици по-късно БСП влезе с ГЕРБ и ДПС. Тези мнозинства в Народното събрание не бива да ни говорят, че това е основа за коалиция. Това е Народно събрание, в което няма установено мнозинство", посочи Василев.

"В момента, в който някой днес признае, че няма хоризонт да управлява четири години, значи директно ни води към предсрочни избори. Партиите трябва да седнат и да се разберат за базисен консенсус", изтъкна Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback