България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолози: Александър не се крие умишлено, възможно е да е в шок

Според Петя Йорданова и Рени Велчева поведението на майката е трудно за анализиране, не изключват да се защитава

16.11.2022 | 09:15 Редактор: Петя Кръстева

Шести ден продължава издирването на 12-годишния Александър от Перник. Целият ресурс на държавата е насочен към акцията, но към момента тя остава без резултат. 

Бащата на Александър вероятно е в шок. Ситуацията е тревожна и травмираща за цялото семейство на детето. Подходът към него трябва да бъде определен от специалисти, които да му предоставят грижа като кризисна интервенция. Това заяви детският психолог Петя Йорданова в ефира на "България сутрин". 

Според клиничния психолог Рени Велчева ситуацията с изчезването на 12-годишния Александър е изключително тревожна и трябва да се подходи внимателно към цялото семейство.

"Институциите, които чисто психологически трябва да подпомогнат семейството, са Държавната агенция за закрила на детето и отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане", смята специалистът.

Йорданова изключи възможността Александър да приема издирването си като игра и да се крие умишлено.

"Възможно е детето да е изпаднало в някакъв вид шок. Към всяко едно дете с аутизъм се подхожда с индивидуален подход", подчерта тя.

Непосредствено след изчезването на момчето ГДБОП активира системата "Амбър алърт", която изпрати информация относно Александър на потребителите във Facebook и Instragram в радиус от 200 км от мястото на изчезването му. 

Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев поясни, че системата е въведена у нас през 2018 г.

"Прави се постер, който съдържа информация и снимков материал за детето, а също и за потенциалните извършители на отвличането - автомобили, марка, цвят", посочи той.

Постерът се изготвя след сигнал на отдел "Издирване" на Националната полиция към ГДБОП. 

"Системата е активирана незабавно след изчезването на Александър и е можела да даде резултат. Тя позволи и на много хора да се запознаят със случая и да разпространят в профилите си информацията, че детето е изчезнало", констатира Колев. 

В студиото на  Bulgaria ON AIR Велчева беше категорична, че към децата от аутистичния спектър трябва да се подхожда изключително внимателно, тъй като "те трудно успяват да преработят информацията от външната среда".

"Характерно е за тях, че силен шум или светлина може да ги накарат да се отдръпнат или изплашат", каза психологът. 

Йорданова е на мнение, че трудностите в комуникацията при децата с аутизъм могат да бъдат преодолени, но за всяко дете продължителността на адаптацията е различна. 

Тя обобщи, че поведението на майката на Александър трудно би могло да бъде анализирано, тъй като не е ясна причината за това да си тръгне от семейството и какъв е личният ѝ капацитет да бъде родител. Велчева не изключи възможността поведението на майката да е защитен механизъм. 

Гледайте целия разговор във видеото.