България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

61-ва Стрямска механизирана бригада оказа безценна помощ на пострадалите в Карловско

"Използваме част от военната техника, за да окажем съдействие на населението", каза бриг. ген. Деян Дешков

16.11.2022 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

Държавата е осигурила 14 милиона лева за разчистване и възстановяване на инфраструктурата в карловските села, които пострадаха от наводнението. В помощта за хората се включиха и от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

"Цялата ни помощ беше един месец. В първите 48 часа беше основната ни мисия - спасяване и евакуация. Впоследствие бе взето решение да продължим с отстраняване на последствия в Каравелово, Слатина и Богдан", каза ръководителят на бригадата - бриг. ген. Деян Дешков, в студиото на "България сутрин".

Получи ли са информация още в първия час на бедствието, били са локализирани наблизо и веднага са се включили в помощта към село Богдан.

"Водата заля другите две села, скъса им мостовете. Ние останахме на терен и продължихме с помощта. Нашите военнослужещи са готови да действат веднага и да спасят човешки живот. Не разпределям задачи на всеки военнослужещ, не е необходимо. Под мен има цяла редица командири, които разпределят отговорностите и ги контролират. Винаги има риск, но такава е нашата професия", каза още бриг. ген. Дешков.

От думите му пред Bulgaria ON AIR стана ясно още, че военните ни разполагат с моторни лодки, водолазни костюми, въжета и стълби, но в случая са могли да използват само въжета, тъй като водата е влачила камъни и дървета. Невъзможно е било дори да се плува в стихията. 

"Техниката във военните сили не е предвидена за бедствия и аварии. Използваме част от военната или обслужваща техника, за да окажем съдействие на населението", посочи още бриг. ген. Дешков.

61-ва Стрямска механизирана бригада продължава да е в некомплект. През миналата година са приети 240-250 души, а тази година до момента те са едва 60, като очакват още 60-80 нови военни. 

"Като нямаме казарма, ние се явяваме на равен старт на пазара на труда и се състезаваме с кадрите с всички останали. Но ние нямаме инструмента на бизнеса да реагираме със заплащане и социални придобивки", подчерта бриг. ген. Дешков.

Гледайте целия разговор във видеото.