България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Руснаците ограбили Херсон след тежкото поражение, задигнали дори енот от зоопарка

Украйна ще търси освобождение също на Крим и Донбас, смята доц. Даниел Бенатов

14.11.2022 | 09:09 Редактор: Тодор Петров

Украинските войски си върнаха Херсон – единственият областен център в Украйна, който Русия завзе след инвазията си на 24 февруари. Градът бе окупиран от руснаците повече от 8 месеца. 

"Радостта за нас е голяма, това е поражение за руснаците. Сега руснаците много тежко преживяват това поражение. Ситуацията в Херсон е доста тежка, имам познати там. Хубавото е, че в Херсонския регион все още е топло, температурите са нормални. Вече има мобилен интернет, върнаха украинските мобилни оператори. Ще трябва поне един месец, за да има нормално електроснабдяване. Няма проблем с водата в Херсон. Имат храна, повечето е от хуманитарна помощ", разказа преподавателят в Киев доц. Даниел Бенатов пред Bulgaria ON AIR.

Tой предполага, че няма толкова останали руски военни, колкото има техни симпатизанти и сътрудници в района.

"Руснаците не си тръгнаха от Херсон с празни ръце. Те ограбиха музеите, библиотеката и дори зоологическата градина. Откраднаха един енот и се похвалиха с това. Голям е проблемът с музейните ценности", подчерта доц. Бенатов в "България сутрин".

Антоновският мост е разрушен и никой не може да го ползва. По-голямата част от Херсон се намира на десния бряг и разрушението на моста няма да пречи на настъпателната операция на Украйна, стана ясно още от думите му.

Според настроенията в Киев доц. Бенатов смята, че украинското общество е настроено към продължаване на военните действия. Търси се освобождение също на Крим и Донбас, убеден е преподавателят в Киев.

"Под руски контрол все още се намира Запорожката атомна централа и тази офанзива е много важна за Украйна", подчерта той и се съгласи, че украинските войски взимат превес над руските.

Доц. Бенатов определи като добър знак решението на българския парламент страната ни да изпрати оръжие на Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ко? Не!
преди 1 година
Това не са войници. Това са орди от мародери, крадци, изнасилваци, убийци и каквито се сетите още престъпници. Пълна деградирала ***. Сигнализирай за неуместен коментар